Νέα Ζηλανδία: Γονείς αρνούνται σωτήρια για τη ζωή μωρού επέμβαση. Έχουν ενστάσεις για τον πιθανό δότη αίματος

Τι λένε σε συνέντευξή τους. Οι υγειονομικές αρχές προσέφυγαν δικαστικά για να τους αφαιρεθεί η κηδεμονία. Η υπόθεση εξελίσσεται σε σταυροφορία για τους ομοϊδεάτες τους.
Morten Falch Sortland via Getty Images

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσέφυγαν στην δικαιοσύνη αιτούμενες να αφαιρεθεί προσωρινά η κηδεμονία ενός βρέφους τεσσάρων μηνών από τους γονείς του, οι οποίοι δεν επιτρέπουν να γίνει μία σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση καρδιάς. Αυτό επειδή θέτουν ως όρο να χρησιμοποιηθεί αίμα μη εμβολιασμένου για κορονοϊό δότη.

Οι γονείς του μωρού συζήτησαν την κατάσταση της υγείας του γιου τους και τους όρους που θέτουν για να δώσουν την συγκατάθεση τους στην απαιτούμενη θεραπεία, σε μια συνέντευξη με ”ακτιβιστή” κατά των εμβολιασμών.

Οι γονείς, σύμφωνα με τον Guardian, λένε πως το μωρό τους παρουσιάζει σοβαρή στένωση της πνευμονικής βαλβίδας και ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση «σχεδόν αμέσως», αλλά δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι για το αίμα που θα χρησιμοποιήσουν [οι γιατροί]». «Δεν θέλουμε αίμα που έχει μολυνθεί από τα εμβόλια», είπε ο πατέρας. «Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει συγκατάθεση. Είμαστε σύμφωνοι με οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν οι γιατροί».

Σημειώνεται πως τα εμβόλια για την πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου από κορονοϊό έχουν αξιολογηθεί ως εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά

Σύμφωνα με την υπηρεσία αίματος της Νέας Ζηλανδίας, NZ Blood, όλα τα εμβόλια Covid-19 διασπώνται αμέσως στο αίμα μετά την χορήγησή τους.

Σε δηλώσεις του ο Δρ Μάικ Σέπαρντ, προσωρινός διευθυντής της υπηρεσίας υγείας Τε Γουατου Όρα στο Ώκλαντ, είπε ότι κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς που έχουν ένα άρρωστο παιδί και λαμβάνουν αποφάσεις για τη φροντίδα του.

Ωστόσο, η υπηρεσία κατέθεσε έγγραφα στο ανώτατο δικαστήριο του Ώκλαντ τη Δευτέρα βάσει του νόμου περί φροντίδας παιδιών. Συγκεκριμένα ζητά να αφαιρεθεί η κηδεμονία του μωρού από τους γονείς του, ώστε να δοθεί η συγκατάθεση από το δικαστήριο για την αναγκαίαι επέμβαση, όπως αναφέρει η NZ Herald.

«Η απόφαση για την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο λαμβάνεται πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού», εξήγησε ο Σέπαρντ.

Σήμερα, Τετάρτη, οι διάδικοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να ορίσουν ημερομηνία για επείγουσα ακρόαση, ενώ μια ομάδα 100 υποστηρικτών το γονιών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια.

Ο δικηγόρος της υπηρεσίας υγείας, Πολ Γοάιτ, απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε ότι οι επαγγελματίες ιατροί που έχουν αναλάβει την υπόθεση ότι ένα παιδί με μια τόσο σοβαρή πάθηση, υπό κανονικές θα είχε ήδη χειρουργηθεί εδώ και εβδομάδες.

Η δικηγόρος των γονέων Σου Γκρέι –πολύ γνωστή ακτιβίστρια κατά του εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία– είπε ότι οι γονείς ήθελαν το παιδί του να λάβει καλύτερη φροντίδα από αυτή που πρόσφερε το κράτος.

«Επειδή (σ.σ. οι γιατροί) χαρακτηρίζουν τους πελάτες μου ως συνωμοσιολόγους νομίζουν πως ό,τι και να λένε ως γονείς, έχουν και το δικαίωμα να το αγνοούν».

Η NZ Blood ανέφερε πως «Το αίμα που δωρίζεται φιλτράρεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για την ασφάλεια των ληπτών αλλά... δεν διαχωρίζουμε ούτε επισημαίνουμε το αίμα με βάση την κατάσταση εμβολιασμού του δότη για κορονοϊό». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμβολιασμοί επηρέασαν την ποιότητα του αίματος για μετάγγιση.

Η λέκτορας βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, Ζοζεφίν Τζονστόουν J είπε στο RNZ ότι είναι πολύ σπάνιο μια τέτοια υπόθεση να φτάνει σε αυτό το σημείο τονίζοντας πως είναι μία οδυνηρή εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους επειδή υπάρχει σημαντική διαφωνία μεταξύ των γονέων και του ιατρικού προσωπικού τη στιγμή που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ενεργήσουν προς το συμφέρον του παιδιού.

«Οι γονείς έχουν μεγάλη εξουσία στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή του παιδιού τους – υπάρχει μια τεράστια ζώνη διακριτικής ευχέρειας για τους γονείς να λαμβάνουν αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών ζητημάτων...Αλλά υπάρχουν όρια σε αυτό, και αυτή είναι μια από εκείνες τις τραγικές περιπτώσεις όπου το όριο έχει συνέπειες ζωής και θανάτου».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα