Νεκροί άμαχοι και μαχητές στην Γάζα. Η Ισλαμική Τζιχάντ που το Ισραήλ λέει πως την "απειλεί".

Νεκρό κοριτσάκι 5 ετών. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν για μια εβδομάδα και δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός.
To άψυχο σώμα της νεκρής Αλα Καντούμ, 5 ετών που σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
To άψυχο σώμα της νεκρής Αλα Καντούμ, 5 ετών που σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
NurPhoto via Getty Images

Στα ύψη το θερμόμετρο για δεύτερη ημέρα σήμερα μετά την έναρξη αιφνίδιων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας που σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι μόλις 5 ετών, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές.

To Ισραήλ επικαλείται ”άμεση απειλή” η οποία κατέστησε αναγκαία τα αεροπορικά πλήγματα δείχνοντας προς την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) οι οποία απάντησε με την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών που βέβαια όπως συμβαίνει πάντα, αναχαιτίζονται από την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ, Iron Dome.

Ο δε ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιδρομές που θα διαρκέσουν «μια εβδομάδα» στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός» μετά από αναφορές ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει.

Μεταξύ των τουλάχιστον 10 νεκρών είναι και το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Τζιχάντ, Ταϊσίρ Τζαμπάρι ενώ επίσης το Σάββατο οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 19 μέλη της PIJ σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Η ολονύκτια ανταλλαγή πυρών σηματοδοτεί τη σοβαρότερη κλιμάκωση της βίας από τον πόλεμο των 11 ημερών τον Μάιο του 2021, με το Ισραήλ να σκοτώνει κατά τις αεροπορικές επιθέσεις περισσότερους από 200 Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας και να αναφέρει 12 νεκρούς Ισραηλινούς.

Από την έναρξη της νέας επίθεσης του Ισραήλ στην Γάζα εκτός από τους 10 νεκρούς οι υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει επίσης 79 τραυματίες.

via Associated Press
via Associated Press

Ποια είναι η Ισραηλινή Τζιχάντ - PIJ

Η Ισραηλινή Τζιχάντ είναι μια από τις πλέον ισχυρές και μαχητικές οργανώσεις στην Λωρίδα της Γάζας, που μάχονται κατά της ισραηλινής κατοχής.

Υποστηρίζονται από το Ιράν και η έδρα του είναι στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το BBC, η PIJ εκτιμάται πως είναι υπεύθυνη για πολλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με ρουκέτες. Τον Νοέμβριο του 2019, το Ισραήλ και η PIJ ενεπλάκησαν σε μια πενθήμερη σύγκρουση μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός διοικητή της PIJ που το Ισραήλ είπε ότι σχεδίαζε μια επίθεση στη χώρα.

Από τη βία που ξέσπασε 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 111 τραυματίστηκαν ενώ το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως 25 από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χτυπήθηκαν και ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες.

via Associated Press
Ibraheem Abu Mustafa via Reuters

Διαμεσολαβητικές προσπάθειες

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ άρχισαν να μεσολαβούν για τον τερματισμό της βίας, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο που έχει γνώση προσπαθειών που καταβάλλονται, «αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σημαντική πρόοδος».

Ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με το Reuters, που υποστηρίζεται από τη Δύση καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να παράσχει προστασία στον λαό μας», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσεΐν αλ-Σέιχ.

Η περαιτέρω κλιμάκωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Χαμάς, την που ελέγχει τη Γάζα, και από το αν θα επιλέξει να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες απαντώντας στην ισραηλινή επίθεση.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας απειλές για αντίποινα από οργάνωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαίρ Λάπιντ είπε ότι τα χτυπήματα της Παρασκευής απέτρεψαν μια άμεση, σχεδιαζόμενη επίθεση της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Πηγές: BBC, Reuters