Ρώσος διπλωμάτης βρέθηκε νεκρός έξω από την πρεσβεία στο Βερολίνο

Οι αρχές εκτιμούν πως ήταν πράκτορας της FSB, "διαδόχου" του KGB. Η πρεσβεία δεν επιτρέπει να γίνει νεκροψία.
|
via Associated Press

Στον ”ανεξήγητο θάνατο” ρώσου διπλωμάτη στο Βερολίνο, αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel στο οποίο αναφέρεται πως εκτιμάται ότι ήταν πράκτορας και είχε σχέσεις με υπηρεσία στη Ρωσία που έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε μια δολοφονία και στην δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Αστυνομικοί, εντόπισαν το άψυχο σώμα του Ρώσου διπλωμάτη στο πεζοδρόμιο μπροστά από κτίριο πρεσβείας στο Βερολίνο, στις 19 Οκτωβρίου γύρω στις 7:20 π.μ. αλλά η είδηση έγινε μόλις τώρα γνωστή.

″Προφανώς ο άνδρας έπεσε από κάποιον όροφο του συγκροτήματος της πρεσβείας στην Behrenstrasse στην περιοχή Mitte του Βερολίνου” αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης ενώ μετά την δημοσίευση του Spiegel, σχετικό ρεπορτάζ αναρτήθηκε και στο RT.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα διπλωματών, ο 35χρονος είχε διαπιστευθεί ως δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας στο Βερολίνο από το καλοκαίρι του 2019.

Για τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, ωστόσο, εκτιμάται πως εργαζόταν για την ρωσικής μυστική υπηρεσία πληροφοριών FSB (διάδ0χος της KGB) ενώ λέγεται επίσης ότι είχε σχέση με υψηλόβαθμο αξιωματικό της δεύτερης υπηρεσίας της FSB. Στη Ρωσία, το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων για θέματα τρομοκρατίας και, πάντα σύμφωνα με το Spiegel φέρεται να συνδέεται από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τη λεγόμενη δολοφονία Tiergarten, στην οποία ένας Γεωργιανός εξόριστος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα δε με την έρευνα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η δεύτερη αυτή υπηρεσία της FSB συνδέεται και με την δηλητηρίαση του αντιφρονούντα και νυν φυλακισμένου στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε ό,τι αφορά τον νεκρό διπλωμάτη, το Spiegel αναφέρει, πως η ρωσική πρεσβεία δεν επέτρεψε να γίνει νεκροψία.

Από κύκλους ασφαλείας ειπώθηκε ότι οι συνθήκες της υποτιθέμενης πτώσης και τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ”άγνωστα” ενώ δεδομένης της διπλωματικής ιδιότητα του νεκρού η εισαγγελία δεν μπόρεσε να διεξάγει επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η σορός του διπλωμάτη έχει μεταφερθεί πλέον στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για το θέμα, η ρωσική πρεσβεία έκανε λόγο για ένα ”τραγικό δυστύχημα” που δεν σχολιάζεται περαιτέρω για ”λόγους δεοντολογίας” .

Πηγή: Spiegel