Ο Alexey Molchanov έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης κατεβαίνοντας στα 133 μέτρα

Ο Ρώσος Alexey Molchanov, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με μια ανάσα
Samo Vidic via Getty Images

Ο ρώσος δύτης Alexey Molchanov κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με μια ανάσα, φτάνοντας στα 133 μέτρα.

Ο 36χρονος, που έχει ήδη στην κατοχή του 29 παγκόσμια ρεκόρ, πραγματοποίησε δύο καταδύσεις, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο δεύτερο βαθύτερο θαλάσσιο σπήλαιο στον κόσμο, το Dean’s Blue Hole στις Μπαχάμες.

Την πρώτη μέρα, την Παρασκευή (21/7) κατάφερε να φτάσει στο εκπληκτικό βάθος των 133 μέτρων κρατώντας την αναπνοή του για 4 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, αγωνιζόμενος στο άθλημα της ελεύθερης (άπνοης) κατάδυσης, στο οποίο ο ελεύθερος δύτης κατεβαίνει σε κάθετη γραμμή με οδηγό ένα σχοινί χωρίς καμία βοήθεια από βάρη ή πτερύγια.

Ο επικεφαλής ασφαλείας του διαγωνισμού καταδύσεων Vertical Blue, Marco Cosentino, δήλωσε για τον Molchanov: «Ο Alexey δεν είναι μόνο ο καλύτερος στον κόσμο, είναι από ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν! Κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο αβίαστα, γεγονός που διαψεύδει το τι πραγματικά χρειάζεται για να κάνεις αυτό που κάνει. Είναι απίστευτος».

Ο Alexey είναι ο γιος της Natalia Vadimovna Molchanova, που πολλοί θεωρούσαν τη μεγαλύτερη ελεύθερη δύτρια στον κόσμο πριν από την εξαφάνισή της στις ακτές κοντά στην Φορμεντέρα της Ισπανίας πριν από 8 χρόνια.

Με πληροφορίες από το Deep Blue

Δημοφιλή