ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2019 07:43 EEST | Updated 28/06/2019 07:43 EEST

Νέος τρόπος υπολογισμού για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών

Αλλαγές για όσους υπάγονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

AlexSava via Getty Images

Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του τραπεζικού ακατάσχετου για τους οφειλέτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. 

Η απόφαση η οποία έχει ήδη υπογραφεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπαντάτσιου ενεργοποιεί τους όρους για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού ανάλογα με τη ρύθμιση των οφειλών. Βασική προϋπόθεση προκειμένου οι οφειλέτες να έχουν αυξημένο ακατάσχετο, είναι η πληρωμή στην ώρα τους των δόσεων της ρύθμισης. 

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού του ακατάσχετου είναι οι οφειλέτες να έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και να έχουν πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις. Εφόσον τακτοποιηθούν εμπρόθεσμα οι δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης, τότε από τον τρίτο μήνα οι οφειλέτες θα δικαιούνται αυξημένο ακατάσχετο. 

Η μέθοδος υπολογισμού

Δικαιούχοι για την αύξηση του ακατάσχετου είναι όσοι το ύψος της δόσης τους ξεπερνά τα 400 ευρώ. Οι υπόλοιποι οφειλέτες με δόσεις χαμηλότερες των 400 ευρώ θα παραμείνουν στο όριο των 1.250 ευρώ.

Ο υπολογισμός του ακατάσχετου θα γίνεται με βάση το άθροισμα των δόσεων του μήνα αναφοράς και εκεί θα εφαρμοστεί ο πρώτος συντελεστής, ο οποίος θα κρίνει το ύψος του νέου ακατάσχετου ορίου για τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Οι συντελεστές θα είναι από 3 έως και 4,5.

Αυτό σημαίνει ότι αν η δόση την οποία εξυπηρετεί ο οφειλέτης είναι 500 ευρώ το ύψος του νέου ακατάσχετου θα υπολογιστεί με τον συντελεστή 3 και θα είναι 1.500 ευρώ. Το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται όσο ο οφειλέτης συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τη δόση της ρύθμισης του. Όσο οι μήνες περνούν και η ρύθμιση τακτοποιείτε κανονικά ο συντελεστής υπολογισμού του ακατάσχετου θα αυξάνεται. 

Για παράδειγμα για την ίδια δόση των 500 ευρώ μετά από ένα χρόνο πληρωμής της ρύθμισης ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 3,8 με αποτέλεσμα το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού να αυξηθεί στα 1.900 ευρώ. Όσο ο οφειλέτης τακτοποιεί κανονικά τη ρύθμιση του ο συντελεστής θα αυξάνεται και προς το τέλος της αποπληρωμής θα φτάσει το 4,5 που είναι και το ανώτερο όριο. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση του εξαιτίας της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, τότε θα χάνει αυτόματα και το αυξημένο ακατάσχετο.

Sponsoed post