ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2019 19:19 EEST | Updated 27/09/2019 19:32 EEST

Νιγηρία: Εκατοντάδες αλυσοδεμένοι αιχμάλωτοι εντοπίστηκαν σε «σπίτι βασανιστηρίων»

Εικόνες που σοκάρουν.

Reuters TV / Reuters

Η αστυνομία της Νιγηρίας λέει ότι διέσωσε σχεδόν 500 άνδρες και αγόρια από ένα κτίριο στη βόρεια πόλη Καντούνα, όπου οι κρατούμενοι φέρονται να βασανίζονταν.

Μεταξύ των αιχμαλώτων στο κτίριο, όπου στεγαζόταν ισλαμικό σχολείο, ήταν αρκετά παιδιά ενώ πολλά από τα θύματα βρέθηκαν αλυσοδεμένα, σύμφωνα κε το BBC.

Reuters TV / Reuters

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Αλί Τζάνγκα, δήλωσε ότι το κτίριο είχε μπει στο μικροσκόπιο των αρχών μετά από πληροφορία για ύποπτη δραστηριότητα. Το περιέγραψε ως «σπίτι βασανιστηρίων» και τόπο ανθρώπινης δουλείας. Κάποιοι αιχμάλωτοι ήταν πέντε ετών.

Οι κρατούμενοι - όχι όλοι Νιγηριανοί - δήλωσαν ότι βασανίστηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, λιμοκτονούσαν και δεν μπορούσαν να φύγουν - σε μερικές περιπτώσεις για αρκετά χρόνια.

Reuters TV / Reuters

Δεν ήταν ξεκάθαρο πώς οδηγήθηκαν εκεί. Ορισμένα από τα παιδιά είπαν στην αστυνομία ότι οι συγγενείς τους είχαν πάει εκεί, πιστεύοντας ότι το κτίριο είναι  σχολείο που δίδασκε το κοράνι.

Δύο από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν ανέφεραν ότι οι γονείς τους είχαν στείλει εκεί από τη Μπουρκίνα Φάσο. Η αστυνομία πιστεύει ότι τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τη βόρεια Νιγηρία.

Κάποιοι από τους κρατούμενους είχαν ορατά τραύματα. 

Reuters TV / Reuters

Οκτώ ύποπτοι, οι περισσότεροι από τους οποίους «δίδασκαν» εκεί, συνελήφθησαν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι οι κρατούμενοι - στην πλειοψηφία τους τραυματισμένοι και υποσιτισμένοι - ήταν χαρούμενοι με τη διάσωσή τους. Τώρα γίνονται προσπάθειες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τις νιγηριανές αρχές, σχεδόν 500 απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι θα περάσουν από ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις.

Reuters TV / Reuters

Τα ισλαμικά σχολεία είναι δημοφιλή στη βόρεια Νιγηρία, αλλά εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση και για μαθητές που γίνονται με το ζόρι επαίτες στους δρόμους.

Πηγή: BBC