ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2019 14:24 EEST

ΗΠΑ: Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται τα κρούσματα θανάτου και ασθενειών από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Δώδεκα θάνατοι σε οχτώ πολιτείες.

yehor via Getty Images

Συνολικά, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 805 άλλοι έχουν υποστεί βλάβη στους πνεύμονες σε 46 πολιτείες της Αμερικής μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των γνωστών ασθενειών που σχετίζονται με το άτμισμα έχει αυξηθεί σε 275 από την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των πολιτειών στις οποίες έχουν σημειωθεί τα κρούσματα. Πλέον, είναι οχτώ.

Η είδηση για την αύξηση των πνευμονοπαθειών έως και 52% ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Μισισιπή για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο . Το άτομο ήταν κάτω από 30 χρονών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας στη Φλόριντα και της Τζόρτζια ανακοίνωσαν κι αυτοί σχετικούς θανάτους. Στη Φλόριντα, ο ασθενής ήταν 35 ετών.

Σημειώνεται, ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κακοήθους πνευμονικής βλάβης σημειώθηκαν μετά από χρήση προϊόντων που περιέχουν κανναβινοειδή, ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις ατόμων που χρησιμοποιούσαν μόνο υγρά νικοτίνης, σύμφωνα με το CDC.

Αυτήν την εβδομάδα, υπάρχουν άλλες οκτώ  ασθένειες που σχετίζονται με την εν λόγω νόσο στη Τζόρτζια.

Carlo Allegri / Reuters

«Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονταν και εμφάνισαν πνευμονία χωρίς κάποια γνωστή αιτία», ανέφερε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Τζόρτζια. Όλα τα άτομα είναι μεταξύ 18 και 68 ετών και σχεδόν όλοι είναι άνδρες.

«Είμαι απογοητευμένος που μαθαίνω ότι οι αριθμοί είναι χειρότεροι από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε», ανέφερε σε δήλωση στην αμερικανική έκδοση της HuffPost o Raja Krishnamoorthi, Πρόεδρος της Μεταρρύθμισης του Κοινοβουλίου για την οικονομική και καταναλωτική πολιτική.

Παρόμοιοι θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και το Όρεγκον, ανέφερε το CDC.