Νόμπελ Ιατρικής σε δύο επιστήμονες για ανακάλυψη υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής

Απονεμήθηκε στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν.
.
.
@NobelPrize

Στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής του 2021, «για τις ανακαλύψεις υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής».

Οι ανακαλύψεις αυτές «μας έχουν επιτρέψει να κατανοήσουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τις νευρικές ώσεις που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας σειράς θεραπειών για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών και παθήσεων, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου.

Anadolu Agency via Getty Images

«Η δυνατότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τη θερμότητα, το κρύο και την αφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση και διέπει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας. Στις καθημερινές μας ζωές λαμβάνουμε αυτές τις αισθήσεις ως δεδομένες, μα πώς εκκινούν αυτές οι νευρικές ώσεις έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτές η θερμοκρασία και η πίεση; Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από τους φετινούς νικητές του βραβείου Νόμπελ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το βραβείο Νόμπελ απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, και το ύψος του ανέρχεται στα 10 εκατ. σουηδικές κορώνες (1,15 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Anadolu Agency via Getty Images

Κανονικά το Νόμπελ Ιατρικής επισκιάζεται από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης, ωστόσο ο κλάδος έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας Covid-19, και κάποιοι είχαν εκτιμήσει ότι οι δημιουργοί των εμβολίων για τον κορονοϊό θα μπορούσαν να πάρουν το βραβείο φέτος ή του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία συνεχίζει να «στοιχειώνει» τις τελετές απονομής των Νόμπελ: Η δεξίωση στη Στοκχόλμη αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, εν μέσω ανησυχίας για τον ιό και τα ταξίδια.

picture alliance via Getty Images

Ο Ντέιβιντ Τζούλιους γεννήθηκε το 1955 στη Νέα Υόρκη, και απέκτησε το Ph.D. του το 1984 από το University of California, Berkeley. Ήταν επίσης μεταδιδακτορικός στο Columbia University. Πλέον εργάζεται ως καθηγητής στο University of California, San Francisco.

O Αρντέμ Παταπουτιάν γεννήθηκε το 1967 στον Βηρυτό του Λιβάνου. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Βηρυτό στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και πήρε το 1996 το Ph.D. του από το California Institute of Technology. Ήταν μεταδιδακτορικός στο University of California, San Francisco. Από το 2000 εργάζεται στο Scripps Research στην Καλιφόρνια. Επίσης, από το 2014 έχει τον τίτλο του Howard Hughes Medical Institute Investigator.

Δημοφιλή