Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων στη HuffPost: Ετσι προστατεύουμε τους πολίτες της Αθήνας από τον κορονοϊό

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, εξηγεί τα σχέδια και τη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων ως προς τον νέο ιό.
Δήμος Αθηναίων - κορονοϊός
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων - κορονοϊός

«Εγρήγορση, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά όχι πανικός», είναι το σύνθημα του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στην πόλη της Αθήνας, η οποία κλείνει για τέσσερις εβδομάδες τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost ο Δήμος Αθηναίων θα εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι τα γυμναστήρια και τα τέσσερα κολυμβητήρια του ΟΠΑΝΔΑ (Σεράφειο, Κολοκυνθούς, Γκράβα, Γουδή) δεν θα είναι ανοιχτά στους πολίτες, ενώ θα γίνονται επίσημοι αγώνες και προπονήσεις εφόσον παρευρίσκονται λιγότερο από 60 άτομα. Επίσης ο Δήμος της πρωτεύουσας κάνει καθημερινά προληπτικές απολυμάνσεις μόνο στα δημοτικά ιατρεία.

Για αυτές τις αποφάσεις μιλά στη HuffPost o Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, γιατρός στο επάγγελμα - μαιευτήρας, γυναικολόγος, Διευθυντής Ά Γυναικολογικής Ογκολογικής Κλινικής στην κλινική ΡΕΑ.

«Εμείς κατόπιν εντολής του Δημάρχου και δικιάς μου ακολουθούμε κατευθυντήριες οδηγίες κι επιστημονικά δεδομένα. Κινούμαστε βάση συγκεκριμένων οδηγιών αναγνωρίζοντας τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ), ως επίσημο κρατικό φορέα, το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», μας λέει ο ίδιος επισημαίνοντας:

«Εδώ και δύο μήνες - από τότε που εμφανίστηκε το ζήτημα στην Κίνα - κι όταν εκδόθηκαν τα πρώτα ενημερωτικά φυλλάδια κι οι πρώτες οδηγίες χωρίς να υπάρχει ακόμα ούτε ένα ένα κρούσμα στην Ελλάδα (περίπου αρχές Ιανουαρίου) - είχαμε στείλει σε όλα τα δημόσια σχολεία του δήμου Αθηναίων ενημέρωση κι εντολή να προμηθευτούν απολυμαντικά κι αντισηπτικά».

Οχι προληπτικές απολυμάνσεις σε χώρους που δεν υπάρχει ύποπτη επαφή ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ο ίδιος, επίσης συνεχίζει: «΄Οσο για τις προληπτικές απολυμάνσεις που κάνουν οι άλλοι δήμοι καλλιεργώντας σε πολλές περιπτώσεις την τρομοκρατία και την τρομολαγνία, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Βεβαίως οι χώροι θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί, να καθαρίζονται,δηλαδή, με απλά απολυμαντικά, αλλά προληπτική απολύμναση θα είχε νόημα αν γινόταν κάθε μέρα. Τι νόημα, όμως, θα είχε να απολυμάνω ένα χώρο τη μια μέρα και την επομένη ένα ύποπτο κρούσμα να μολύνει εκ νέου το χώρο; Αυτό είναι εντελώς άτοπο. Οσοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επιζητώντας το 5λεπτο της δημοσιότητας, θεωρώ ότι είναι κρίμα που το πράττουν διότι έχουν μια θέση ευθύνης».

Τι απολυμαίνει συστηματικά και καθημερινά ο δήμος Αθηναίων;

«Μόνο τα δημοτικά ιατρεία τα απολυμαίνουμε κάθε μέρα επειδή είναι τέτοιας φύσεως χώροι και πρέπει να μείνουν ανοιχτοί προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σ′ όσους έχουν ανάγκη», μας λέει κ. Καλαμπόκας απαντώντας στην ερώτηση τι απολυμαίνει καθημερινά και συστηματικά ο δήμος Αθηναίων.

«΄Οσον αφορά το κλείσιμο των Λεσχών Φιλίας, πρόκειται για μια κρατική απόφαση του ΕΟΔΥ, την οποία συνυπογράψαμε, στην οποία συμφωνώ κι εγώ δεδομένου του ότι πρόκειται για Λέσχες που φιλοξενούν ευάλωτους (ηλικιακά) πληθυσμούς - κι αυτό είναι το νόημα αυτής της απόφασης».

Και καταλήγει: «Δεν χρειαζεται πανικός. Είναι ένας ιός καινούργιος και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη μολυσματικότητα αλλά η θνητότητα δεν είναι τεράστια. Δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι και τεράστια. Είναι εφάμιλλη, αν όχι μικρότερη, με τον ιό της γρίπης».

Ολα αυτά κ. Καλαμπόκας τα αναφέρει βέβαια με την υποσημείωση ότι ισχύουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με υπουργείο Παιδείας κι ΕΟΔΥ, για το πως θα κινούμαστε κάτι που μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Κι είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. ΄Εχουμε βρει εταιρείες, και τον ανάδοχο που μπορεί να κάνει μαζικές απολυμάνσεις. Αλλά είπαμε: ΄Οχι πανικός...»

Η πρώτη ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων

Μετά τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει πώς από Δευτέρα 9 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.

Οι υπηρεσίες του Δήμου ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση με οργανωμένο σχέδιο κάθε ανάγκης που προκύπτει σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αθηναίων θα γίνονται άμεσα όταν και όπου αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με τον πλέον αυστηρό τρόπο τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γυμναστήρια, στα τέσσερα κολυμβητήρια του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Σεράφειο, Κολοκυνθούς, Γκράβα, Γουδή) αλλά και όπου αλλού χρειάζεται.

Ειδικά στα κολυμβητήρια, διασφαλίζεται απολύτως η ποιότητα του νερού, το σύστημα ανακυκλοφορίας του, η αναγκαία απολύμανση αλλά και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων. Πέραν αυτών που ισχύουν ανεξάρτητα από το πρόβλημα του κορωνοϊου, γίνονται πλέον πιο τακτικοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού και συγκεκριμένα δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης διπλασιάζονται οι ώρες εργασίας των συνεργείων καθαρισμού ώστε να γίνεται ακόμα πιο εντατικά τόσο ο καθαρισμός όσο και η απολύμανση.

Παράλληλα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα στις υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα όπου εξυπηρετείται το κοινό.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συστηματική συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και όλους τους συναρμόδιους φορείς και σε διαρκή εγρήγορση ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Η τελευταία ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων για αναστολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών

Κλειστοί θα παραμείνουν από την Τετάρτη και για τις επόμενες 14 ημέρες οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.