ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/03/2021 23:27 EET

Ο απολογισμός του σεισμού στην Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Διανυκτερεύσεις κατοίκων σε ξενοδοχεία και σκηνές.

Eurokinissi
.

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που έλαβε χώρα την Τετάρτη νότια της Ελασσόνας, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αρχών για την παροχή συνδρομής στους κατοίκους.

Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα μισθώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή φιλοξενία  πληγέντων από το σεισμό. Σε ξενοδοχεία και σκηνές θα έμεναν οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από το Δαμάσι της Λάρισας. 

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού 80 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

 

Eurokinissi
.

 

Συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αττική και αλλού, ενώ έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία, με μετασεισμό 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι, από κατάρρευση τοίχων  και κάποια άλλα σημαντικές ρωγμές. Επίσης, έκλεισαν γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι και στη συνέχεια προς Κουτσόχερο. Σπίτια στο χωριό Δαμάσι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατέρρευσαν ολοσχερώς, ενώ δημόσια κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται πως κατέρρευσε μέρος του δημοτικού σχολείου, με την ψυχραιμία των εκπαιδευτικών να παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να μην τραυματιστούν τα 63 παιδιά και οι δάσκαλοι που ήταν μέσα όταν έγινε η δόνηση.

Μικροζημιές υπάρχουν και σε οικήματα στη Λάρισα, ενώ βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.