O Karl Lagerfeld ξαναχτυπά με μια προκλητική συνέντευξη: «Δεν θα αναφερθώ στα ηλίθια μοντέλα και στις κατηγορίες τους»

O Karl Lagerfeld ξαναχτυπά με μια προκλητική συνέντευξη: «Δεν θα αναφερθώ στα ηλίθια μοντέλα και στις κατηγορίες τους»
POOL New / Reuters

O Karl Lagerfeld είναι μια κορυφαία προσωπικότητα στην υψηλή ραπτική: δημιουργικός διευθυντής, φωτογράφος και καλλιτέχνης που έχει διευθύνει τον επώνυμο label του, αλλά και τους οίκους Chloe και Fendi, ενώ παραμένει επικεφαλής του οίκου Chanel εδώ και δεκαετίες.

Όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν αυτολογοκρίθηκε. Αντιθέτως, προκάλεσε αντιδράσεις με τα καυστικά του σχόλια, τις ασυνήθιστες τοποθετήσεις του (όπως την αντιπάθειά του για τους παχουλούς), και την επικριτική στάση του απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η μεταναστευτική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η εικόνα του σώματος. Δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφέρει ανοιχτά γνώμη για άλλους σχεδιαστές, χαρακτηρίζοντας κάποτε τον Yves Saint Laurent ως «επαρχιώτη».

Ο εκκεντρικός 82χρόνος παραχώρησε μια ανατρεπτική συνέντευξη στον περιοδικό Número, δηλώνοντας ότι «όλοι οι άλλοι σχεδιαστές με μισούν», ενώ όταν ήρθε η συζήτηση για τον πιθανό αντικαταστάτη του (με τον δημοσιογράφο να προτείνει τους πρωτοπόρους Virgil Abloh, Jacquemus και Jonathan Anderson), απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα προτιμούσα να πεθάνω».

Ο θάνατος, ωστόσο, ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης, όπως θα δείτε παρακάτω:

Για την αντρική μόδα: «Η ανδρική μόδα λίγα μπορεί να μου προσφέρει. Την αγοράζω φυσικά. Για να μην αναφερθώ στα ηλίθια μοντέλα και στις κατηγορίες τους περί σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν γίνει τοξικές. Όχι, όχι, όχι μη με αφήνετε μόνο μου με αυτά τα αισχρά πλάσματα».

Patrick McMullan via Getty Images

Για το κίνημα του #MeToo: «Έχει κουράσει αυτό το θέμα. Αυτό που με σοκάρει περισσότερο σε όλα αυτά είναι οι σταρ που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να θυμηθούν τι έγινε. Για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες κατηγορίας». Συνέχισε λέγοντας, «Διάβασα κάπου ότι πρέπει να ρωτήσεις ένα μοντέλο αν αισθάνεται άνετα να ποζάρει. Είναι απλά ″too much″ και από εδώ και στο εξής σαν δημιουργός δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όσον αφορά τις κατηγορίες εις βάρος του στυλίστα Karl Templar δεν πιστεύω λέξη. Μια κοπέλα παραπονέθηκε και ξαφνικά ήρθε το απόλυτο χάσμα επικοινωνίας».

Για το μούσι του: «Είχα ένα στο διάσημο πορτρέτο που μου είχε τραβήξει ο Helmut Newton πριν από 40 χρόνια και θέλησα να ανακαλύψω ξανά το συναίσθημα του να έχεις μούσι για να δω αν ακόμα και μετά από τόσα χρόνια είναι εξίσου ενοχλητικό».

Για την ομάδα του: «Δεν είμαι περιτριγυρισμένος από ηλίθιους, έχω μια καταπληκτική ομάδα. Επομένως όσον αφορά τους καθυστερημένους και τους άλλους ανίδεους, δεν τους βλέπω, δεν τους ξέρω...».

Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Για τους εχθρούς του: «Λυπάμαι που πέρυσι έχασα τους δύο καλύτερους εχθρούς μου τον Pierre Bergé (του οίκου Yves Saint Laurent) και τον Azzedine Alaïa – αλλά με απεχθανόταν, για φαντάσου. Για την κηδεία του Pierre ο ανθοπώλης μου με ρώτησε “Μήπως να στείλουμε κάκτο;”».

Για την δική του κηδεία: «Δεν θα υπάρξει ταφή. Να πέσω να πεθάνω αν έχω ταφή. Έχω ζητήσει να αποτεφρωθώ και οι στάχτες μου να αναμειχθούν με αυτές της μητέρας μου και της Chouppette (η διάσημη γάτα του Lagerfeld), εάν πεθάνει πριν από εμένα».

Για τη διαθήκη του: «Θα αφήσω ένα μεγάλο μέρος στη Choupette, μεταξύ άλλων. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν αρκετά για όλους».

Για τον Azzedine Alaïa: «Δεν τον κατακρίνω - ακόμα και στη δύση της καριέρας του το μόνο που έκανε ήταν παπούτσια μπαλέτου για θύματα της μόδας σε εμμηνόπαυση».