Ο Μπάιντεν θα αποκαλύψει την πρώτη εικόνα από το πλέον προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA

Πρόκειται για την υψηλότερης ανάλυσης εικόνα του σύμπαντος, που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, θα αποκαλύψει την πρώτη έγχρωμη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ», σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου, και αναμένεται να είναι η βαθύτερη και υψηλότερης ανάλυσης εικόνα του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Με την ονομασία «Το πρώτο βαθύ πεδίο του Γουέμπ», η εικόνα «διηγήται» 13 δισεκατομμύρια χρόνια από το παρελθόν του σύμπαντός μας. Πρόκειται για μία από τις πέντε εικόνες που λήφθηκαν από το τηλεσκόπιο και πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αύριο, Τρίτη 12 Ιουλίου.

Περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από το τηλεσκόπιο Χάμπλ, το διαστημικό τηλεσκόπιο αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύτηκε σε μια βαρυτικά σταθερή τοποθεσία πέρα από την τροχιά της Σελήνης — γνωστή ως σημείο Lagrange — τον Δεκέμβριο του 2021.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ είναι το πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, με τη δυνατότητα να κρυφοκοιτάξει μέσα από τις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών και να αποκωδικοποιήσει το αρχαιότερο κεφάλαιο της ιστορίας του σύμπαντος.

Στόχος είναι το τηλεσκόπιο να χρησιμοποιηθεί, ώστε οι επιστήμονες να πάρουν μια γεύση από την αυγή του σύμπαντος πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και να κάνουν μεγέθυνση σε πιο κοντινά κοσμικά αντικείμενα, ακόμα και το δικό μας ηλιακό σύστημα, με πιο ευκρινή εστίαση.

Το Γουμεπ θεωρείται ο διάδοχος του άκρως επιτυχημένου, αλλά γερασμένου διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ.

Ο Τόμας Ζουρμπούχεν, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της NASA, δήλωσε ότι με το νέο τηλεσκόπιο, ο κόσμος «μαθαίνει μυστικά που υπήρχαν εκεί για πολλές, πολλές δεκαετίες, αιώνες, χιλιετίες».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα