ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για πρόσβαση στην άμβλωση

Ο Πρόεδρος παίρνει μέτρα για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ.
LOADINGERROR LOADING

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα για την πρόσβαση των Αμερικανίδων στην άμβλωση την Παρασκευή, δύο εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ψήφισε υπέρ της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική του εξουσία για να υπερασπιστεί τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά τόνισε ότι το Κογκρέσο είναι αυτό που έχει την απόλυτη εξουσία να κωδικοποιήσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις ως ομοσπονδιακό νόμο.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να δώσει εντολή στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία και την επέκταση της πρόσβασης σε φαρμακευτική άμβλωση, την προστασία της πρόσβασης στην αντισύλληψη και τη διασφάλιση της δυνατότητας των ασθενών να λάβουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ο Λευκός Οίκος θα επισημοποιήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να απωθήσει κάθε κρατική προσπάθεια περιορισμού της δυνατότητας να ταξιδεύει κάποια εκτός Πολιτείας που διαμένει για να κάνει άμβλωση ή να έχει πρόσβαση σε φάρμακα για την άμβλωση.

Το διάταγμα θα κατευθύνει επίσης αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προστατεύσουν καλύτερα το απόρρητο των ασθενών εν μέσω ανησυχιών ότι οι ψηφιακές πληροφορίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένες γυναίκες σε Πολιτείες που έχουν ήδη απαγορεύσει την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το HHS θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ομοσπονδιακού νόμου που περιορίζει την αποδέσμευση ιατρικών πληροφοριών και θα εκδώσει νέες οδηγίες για να ενημερώσει τους γιατρούς ότι σε μεγάλο βαθμό δεν απαιτείται ή δεν επιτρέπεται να μοιράζονται πληροφορίες ασθενών με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για πρόσβαση στην άμβλωση
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για πρόσβαση στην άμβλωση
Evan Vucci via Associated Press

Το διάταγμα, ωστόσο, έχει περιορισμένη ισχύ και ο Λευκός Οίκος δεν έχει τημ ικανότητα να αποκαταστήσει ή να διαφυλάξει την πρόσβαση των Αμερικανίδων σε αμβλώσεις σε πανεθνικό επίπεδο, είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έγινε αποδέκτης έντονων εκκλήσεων για την προστασία των υπηρεσιών αμβλώσεων και προκάλεσε την οργή ορισμένων Δημοκρατικών επειδή έδρασε αργά μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Μπάιντεν κατακρίθηκε επίσης από ορισμένους πολιτικούς εν μέσω αναφορών ότι σχεδίαζε να προτείνει έναν δικηγόρο κατά των αμβλώσεων ως δικαστή στο Κεντάκι την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου.

Παρόλο που ο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, έχει επίσης τονίσει ότι η εξουσία κωδικοποίησης της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ σε νόμο ανήκει στο Κογκρέσο.

Οι πιο προοδευτικοί Δημοκρατικοί ζητούν από τον Λευκό Οίκο να κάνει πολύ περισσότερα για την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκκλήσεις για την κατασκευή κλινικών αμβλώσεων σε ομοσπονδιακά εδάφη ή στρατιωτικές βάσεις - μια ιδέα που ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν την εξετάζει. Άλλες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης μιας για την επέκταση της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, απέτυχαν επίσης να κερδίσουν έδαφος.

Δημοφιλή