Σε εφαρμογή σε Φλόριντα και Μισισιπή οι νέες αυστηρές νομοθεσίες κατά των αμβλώσεων

Παρά τις αρχικές μικρές δικαστικές νίκες των υπέρμαχων του δικαιώματος στην άμβλωση, αποφάσεις ανατράπηκαν και με παρέμβαση της ηγεσίας των Πολιτειών.
MARCO BELLO via REUTERS

Σε εφαρμογή τίθεται ο νόμος που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση στην Φλόριντα αφού η δικαστική απόφαση που σε πρώτη φάση τον μπλόκαρε, ”πάγωσε”. Παράλληλα δικαστής στο Μισισιπή αρνήθηκε να αποτρέψει την εφαρμογή μιας σχεδόν συνολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν πως οι υποστηρικτές των αμβλώσεων στερούνται πλέον ένδικων μέσων στα οποία μπορούν να καταφύγουν για να μπλοκάρουν άμεσα αν και ως επί των πλείστων μόνο προσωρινά, την εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας στις δύο πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες ανέτρεψε την απόφαση του, του 1973 Ρόου κατά Γουέιντ που εγγυόταν στις γυναίκες σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα να τερματίσουν μία εγκυμοσύνη.

Στη Φλόριντα, λίγο αφότου ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου Τζον Κούπερ εξέδωσε την προσωρινή απόφαση που ανέστειλε την εφαρμογή νόμου που απαγορεύει την άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα κύησης, η υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Πολιτεία άσκησε αμέσως έφεση, προκαλώντας το αυτόματο ”πάγωμα” της.

Ώρες αργότερα, η δικαστής Ντέμπρα Χάλφορντ στο Τζάκσον του Μισισιπή απέρριψε αίτημα της μοναδικής κλινικής αμβλώσεων της Πολιτείας να εμποδίσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προβούν σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη.

Η κλινική, Jackson Women’s Health Organization, αμφισβητώντας το νόμο και μια ξεχωριστή απαγόρευση για τις έξι εβδομάδες κύησης, επικαλέστηκε απόφαση του 1998 του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μισισιπή που έκρινε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το σύνταγμα της πολιτείας περιελάμβανε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ωστόσο, ο Χάλφορντ είπε ότι ήταν «πολύ αμφίβολο» εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή την απόφαση αφού αρμόδιο για την έκδοση μιας τέτοιας απόφασης είναι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που αποφάνθηκε διαφορετικά.

MARCO BELLO via REUTERS

Ο Ρομπ Μακντάφ, δικηγόρος της κλινικής του Μισισιπή, χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και είπε πως οι εντολείς του εξετάζουν τις επιλογές τους από εδώ και πέρα.

Ο Μισισιπής είναι μία από τις 13 πολιτείες με τους αποκαλούμενους trigger laws που φτιάχτηκαν πριν την ανατροπή της απόφασης του 1973 προκειμένου μόλις αυτή γινόταν να ισχύσει αμέσως η απαγόρευση ή ο περιορισμός των αμβλώσεων σε μεγάλο αριθμός περιπτώσεων.

Τώρα αναμένονται νέες προσφυγές και στις δύο Πολιτείες.

Οι δικηγόροι των παρόχων αμβλώσεων στη Φλόριντα στο ACLU και στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα έχουν ήδη δεσμευτεί να επιδιώξουν την επαναφορά της αρχικής δικαστικής απόφασης και να «μπλοκάρουν οριστικά» την απαγόρευση των 15 εβδομάδων.

Η Φλόριντα είναι εδώ και καιρό ένας βασικός προορισμός για γυναίκες στις ΝΑ Πολιτείες που επιδιώκουν να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι γειτονικές Πολιτείες έχουν αυστηρούς νόμους.

Προηγουμένως, η Φλόριντα επέτρεπε την άμβλωση έως και 24 εβδομάδες.

Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έδωσε στις πολιτείες την άδεια να νομοθετούν κατά το δοκούν και σε αυτές που κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι υιοθετούνται απαγορευτικοί νόμοι.

Η απόφαση το Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει προκαλέσει ένα κύμα προσφυγών από κλινικές σε διάφορες πολιτείες με στόχο τη διατήρηση της δυνατότητας των γυναικών να πραγματοποιούν αμβλώσεις.

Ενώ οι δικαστές στο Κεντάκι, τη Λουιζιάνα και τη Γιούτα έχουν εμποδίσει προσωρινά την εφαρμογή των απαγορεύσεων το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας στο Τέξας την Παρασκευή επέτρεψε την εφαρμογή ενός άκρως π περιοριστικού νόμου ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο αρνήθηκε να εμποδίσει τον νόμο περί απαγόρευσης της άμβλωσης μετά τον έκτο μήνα κύησης.