Οι γυναίκες στις ΗΠΑ καλούνται τώρα να διαγράψουν εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου

Πώς μια αθώα εφαρμογή μπορεί να καταστεί αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος τους με απρόβλεπτες συνέπειες. Πολλές την έχουν ήδη διαγράψει.
picture alliance via Getty Images

Σε πολλές αναρτήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν προτροπές προς τις γυναίκες να απεγκαταστήσουν από τα κινητά τους εφαρμογές που τις βοηθούν να παρακολουθούν την περίοδό τους, τον κύκλο τους.

Αιτία, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 (Ρο κατά Γουέιντ) που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες τις γυναίκες στη χώρα. Τώρα, η κάθε Πολιτεία νομοθετεί ανεξάρτητα πλέον και ήδη πολλές στις οποίες κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι περιορίζουν ή απαγορεύσουν σχεδόν τελείως (ακόμη και στο 90% των περιπτώσεων) το δικαίωμα αυτό, καθιστώντας τον τερματισμό της κύησης παράνομο.

Σε πολλές πολιτείες οι κλινικές κλείνουν, ραντεβού ακυρώνονται ενώ οι προσφυγές που κατατίθεται κατά της νέας νομοθεσίας μπορεί να βοηθούν ώστε να κερδηθεί λίγος χρόνος- δηλ. να μην εφαρμοστούν πριν εξεταστεί η προσφυγή- αλλά αυτές είναι μόνο προσωρινέ νίκες.

Στον πανικό και στο χάος που βυθίζεται ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας στις περίπου μισές Πολιτείες των ΗΠΑ πολλοί υποστηρίζουν λοιπόν πως αυτές οι εφαρμογές πρέπει να διαγραφούν καθώς ανησυχούν για το ποιοι μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα που εισάγουν οι γυναίκες αφού αυτά μπορεί να μαρτυρούν μια καθυστέρηση της περιόδου που να αφορά εγκυμοσύνη.

″Διαγράψτε τις εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου σας, σήμερα”, έγραψε στο Twitter η συγγραφέας Τζέσικa Kόουρι ενώ πολλοί άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν ανάλογες συστάσεις.

″Φίλοι: Δεν πρόκειται για παράνοια. Οι Πολιτείες έχουν ήδη πρόσβαση στα δεδομένα σας, στις εφαρμογές σας. Εάν ταξιδεύετε έχοντας καθυστέρηση ΘΑ διωχθείτε (ποινικά) πως κάνατε άμβλωση. ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ”, έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Twitter.

Το Newsweek ανέφερε ήδη απόν τον περασμένο μήνα παρόμοιες ανησυχίες που εξέφρασε η προοδευτική δικηγόρος και ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Μακλάφλιν . Τότε το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε εκδώσει ακόμη την απόφαση του, αλλά ένα προσχέδιο αυτής είχε διαρρεύσει και είχε δημοσιευτεί στο Politico στις 2 Μαΐου.

″Αν νομίζετε ότι τα δεδομένα σας που δείχνουν πότε είχατε την τελευταία έμμηνο ρύση δεν ενδιαφέρουν εκείνους που πρόκειται να θέσουν εκτός νόμου την άμβλωση, πρέπει να ξυπνήσετε”, έγραψε η Μακλάφλιν στο Twitter πριν από περίπου ένα μήνα.

″Οι εισαγγελείς έχουν εξουσία κλήτευσης και σε περίπτωση που χρειαστείς άμβλωση ή αποβάλεις ή ταξιδέψεις πέρα από τα σύνορα της Πολιτείας πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά τι υπάρχει στο τηλέφωνό σου”.

Σε μια Πολιτεία που απαγορεύει την άμβλωση, εάν μια γυναίκα προχωρούσε σε αυτή ή υπήρχαν υποψίες πως προχώρησε σε μια τέτοια ιατρική πράξη, οι πληροφορίες στην εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της για να στηριχθεί η κατηγορία πως εγκυμονούσε και στη συνέχεια η κύηση διακόπηκε.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλες οι σκληροπυρηνικές Πολιτείες θα ψηφίσουν νόμους που θα διώκουν ποινικά τις γυναίκες ή μόνο όσους τις βοηθούν αλλά ήδη πχ η Λουιζιάνα κινείται προς το να ασκεί η εισαγγελία σε βάρος των γυναικών ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία.

Οι πιθανές διώξεις γυναικών θα μπορούσαν να βασιστούν λοιπόν και στην τεχνολογία και συγκεκριμένα στις εφαρμογής παρακολούθησης περιόδου.

Σε αντίθεση με τους γιατρούς, οι εφαρμογές αυτές δεν δεσμεύονται από τους κανόνες απορρήτου και οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν έχουν πολλές φορές πωληθεί σε τρίτους, όπως το Facebook και την Google.

Το Flo, η πιο δημοφιλής εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου, μοιράστηκε πληροφορίες χρηστών με το Facebook από το 2016 έως το 2019, αλλά έκτοτε υποστηρίζει πως σταμάτησε να το κάνει και επιμένει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με τρίτους.

Πώς αντέδρασαν οι εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Flo εξέδωσε μια ανακοίνωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου λέγοντας ότι η εφαρμογή θα εισάγει σύντομα μια ”Ανώνυμη λειτουργία” που ”καταργεί την σύνδεση με στοιχεία της ταυτότητάς σας έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να σας αναγνωρίσει”.

Ωστόσο, η κύρια ανησυχία ορισμένων ακτιβιστών είναι ότι οι κρατικοί ερευνητές θα μπορούσαν να εκδώσουν κλητεύσεις για αυτά τα δεδομένα, επιβάλλοντας μια νομική υποχρέωση στις εταιρείες που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς στο δικαστήριο. Η φυσικά μπορεί να γίνει και κατάσχεση κινητού στο οποίο είναι κατεβασμένη η εφαρμογή.

Η Clue, μια εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου με έδρα την Ευρώπη, εξέδωσε μια δήλωση που υποδηλώνει ότι τα δεδομένα των χρηστριών θα είναι ασφαλή.

″Δεδομένης της εντεινόμενης τάσης ποινικοποίησης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, κατανοούμε ότι πολλοί από τους Αμερικανούς χρήστες μας ανησυχούν πως δεδομένα τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους από εισαγγελείς των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας της κοινότητάς μας.” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα παρείχε επαρκή προστασία από πιθανές αμερικανικές κλητεύσεις.

Σημειώνεται πως η Flo έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Ο Έβαν Γκριρ, διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Fight for the Future, είπε στο NPR την Παρασκευή ότι τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο cloud μπορούν να υπόκεινται σε κλήτευση, αλλά εάν είναι αποθηκευμένα στη συσκευή ενός ατόμου, απαιτείται ένταλμα έρευνας.

Πηγή: Newsweek

Δημοφιλή