ΗΠΑ:Πρώτες αλλά μόνο πρόσκαιρες νίκες, για το κύμα προσφυγών κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Κλινικές, γιατροί, οργανώσεις μπλοκάρουν για λίγο την εφαρμογή των νόμων σε κάποιες Πολιτείες αλλά θα αυτή η μάχη θα κρατήσει χρόνια.
|
Evelyn Hockstein via Reuters

Προσφυγές στα δικαστήρια των Πολιτειών που είχαν στο οπλοστάσιο τους τους αποκαλούμενους trigger laws, δηλαδή νομούς που απαγορεύουν τις αμβλώσεις και ”ενεργοποιούνταν” αμέσως μετά την σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ή το αργότερο σε διάστημα 30 ημερών, κατατίθενται από οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, κλινικές, ιατρούς, ιδιώτες.

Ωστόσο, η νομική αυτή μάχη μπορεί να φέρει ενδεχομένως μια νίκη αλλά μόνο πρόσκαιρη, δηλαδή μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση. Αυτή τη στιγμή όμως το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων έχει ανάγκη να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Evelyn Hockstein via Reuters

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση ”Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Και οι πλέον συντηρητικές πολιτείες που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι σπεύδουν να τις απαγορεύσουν ακόμη και στο 90% των περιπτώσεων, σε κάποιες από αυτές.

Το κύμα όμως των προσφυγών άρχισε.

Ήδη δικαστής της Λουιζιάνα ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των νόμων που ετίθεντο σε εφαρμογή και απαγόρευαν τις αμβλώσεις για τις γυναίκες που ζουν στην Πολιτεία μετά την πρόσφατη ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο ιστορικής απόφασης που νομιμοποιούσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Η προσφυγή κατατέθηκε από κλινική και φοιτητές της ιατρικής που προσέφυγαν κατά τριών νόμων που αφορούν στην απαγόρευση των αμβλώσεων επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά ”αόριστοι” καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε έτσι την ισχύ των νόμων αυτών ως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουλίου.

″Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στην Λουιζιάνα”, έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες. ″Κάθε μέρα που μια κλινική είναι ανοιχτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου”, προσθέτει η πρόεδρος του Κέντρου Νάνσι Νόρθαπ σε ανακοίνωσή της.

Η νίκη αυτή μπορεί να είναι βέβαια μόνο πρόσκαιρη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι δεσμεύτηκε ”να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ”.

Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Στην Γιούτα, δικαστήριο ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Αυτό αποτελεί ”μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνον για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης”, σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια, το Σύνταγμα της πολιτείας.

Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στην Φλόριντα που μειώνει το χρονικό περιθώριο για τις αμβλώσεις και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή.

Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Άινταχο, το Τέξας, το Μισισίπι.

Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.