Ο Μπάιντεν δίνει χάρη σ΄ όλους τους καταδικασθέντες για απλή κατοχή μαριχουάνας

"Πολλές ζωές έχουν καταστραφεί λόγω της αποτυχημένης προσέγγισής μας στη μαριχουάνα. Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη".
MANDEL NGAN via Getty Images

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, εκτελεστική δράση προκειμένου να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μαριχουάνα, «διαγράφοντας» ουσιαστικά σε όλα τα προηγούμενα ομοσπονδιακά αδικήματα της απλής κατοχής μαριχουάνας.

Οι ενέργειες του Μπάιντεν εκπληρώνουν μια προεκλογική υπόσχεση, ενώ είναι πιθανό να ευχαριστήσουν μέλη της αριστερής πολιτικής βάσης του, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα, Μέρικ Γκάρλαντ, να αναπτύξει μια «διοικητική διαδικασία» για την έκδοση πιστοποιητικών χάρης σε όσους είναι επιλέξιμοι. Ο πρόεδρος μάλιστα, προέτρεψε τους κυβερνήτες των πολιτειών να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Όπως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε μια ομοσπονδιακή φυλακή αποκλειστικά εξαιτίας της κατοχής μαριχουάνας, κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε τοπική ή κρατική φυλακή για τον ίδιο λόγο», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ζητούσε από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν μια διαδικασία αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο η κατατάσσεται η μαριχουάνα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Επί του παρόντος εμπίπτει στην ίδια ταξινόμηση με την ηρωίνη και το LSD και σε υψηλότερη ταξινόμηση από τη φαιντανύλη και τη μεθαμφεταμίνη.

«Τέλος, ακόμη και όταν αλλάζουν οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί κανονισμοί για τη μαριχουάνα, σημαντικοί περιορισμοί στη διακίνηση, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις ανηλίκων θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Πολλές ζωές έχουν ανατραπεί λόγω της αποτυχημένης προσέγγισής μας στη μαριχουάνα. Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη.»

Πηγή: reuters.com

Δημοφιλή