Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζητά ο Μακρόν από τον Ερντογάν

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης στην ανάγκη να αγωνιστούν οι χώρες, ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Anadolu Agency via Getty Images

Σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στην Πράγα, στα πλαίσια της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες, ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου, τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP