Ο νέος εκλογικός νόμος: Πώς θα κυμανθεί η κλιμάκωση για τις έδρες-μπόνους

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για προσφυγικό/μεταναστευτικό
Getty Images

Ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Το όριο που θα υπάρχει θα είναι το 25%, δηλαδή έως αυτό το ποσοστό δεν θα δίνεται κανένα μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Με το 25%, το πρώτο κόμμα θα έχει μπόνους 20 έδρες, ενώ έως το 40% το μπόνους θα είναι 1 έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο μπόνους οι 50 έδρες για ποσοστό άνω του 40%.

Αρκετές ερωτήσεις προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αφορούσαν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στη Χίο. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά και διαβεβαίωσε ότι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα υπάρξει αποσυμφόρηση από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί θα κατασκευαστούν κλειστές δομές και θα καταργηθούν οι υφιστάμενες.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό αυτών που θα μετακινηθούν δεν θα ξεπερνά το 1/100 του πληθυσμού της κάθε Περιφέρειας. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας ανασχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου θα φανούν απτά αποτελέσματα από τη διαδικασία επιστροφών και από την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων.

Ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις στην Μόσχα, σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής εκεχειρίας αλλά και για το εάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη στο Βερολίνο: «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την κυβερνητική ενίσχυση προς τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης διευκρινίζοντας όμως ότι θα είναι εφάπαξ και όχι κάθε χρόνο, απέφυγε την ονοματολογία για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι υπάρχει συνταγματική προθεσμία έως τις 13/2, ενώ ερωτώμενος για τις αφίσες που αναρτήθηκαν χθες σε σταθμούς του Μετρό, ανέφερε ότι ελέγχεται η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ.

Δημοφιλή