Η πλήρης λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Για την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία και την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.
ASSOCIATED PRESS

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία και την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

OI βασικές διατάξεις της νομοθεσίας των Αμερικανών γερουσιαστών περιλαμβάνουν:

Κόντρα στον ISIS

 • Απαίτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την εξασφάλιση της συνεχούς καταπολέμησης του ISIS, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για κρατούμενους τζιχαντιστές και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η στρατηγική περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εκθέσεις για τη ρωσική και ιρανική επιρροή στη Συρία και την ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να ανασυσταθεί, μεταξύ άλλων.

Ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία

 • Κυρώσεις εναντίον εκείνων που διαπράττουν σοβαρές καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία
 • Απαίτηση σύνταξης αναφοράς σχετικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις συνθήκες ανθρωπιστικής πρόσβασης, βοήθειας και πολιτικής προστασίας
 • Εξουσιοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας για πολίτες της Συρίας
 • Εκθεση σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία κατά τη διάρκεια εισβολής στη Συρία
 • Καθορισμός των Κούρδων της Συρίας και άλλων Συρίων που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγες ειδικού ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος
 • Παροχή ειδικού μεταναστευτικού καθεστώτος (SIV) στους Κούρδους της Συρίας και σε άλλους Σύριους που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να νικήσουν το ISIS

Κυρώσεις και περιορισμοί που συνδέονται με τους S-400

 • Επιβάλλει κυρώσεις του άρθρου 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)
 • Απαγορεύει την πώληση ή τη μεταβίβαση F-16 και F-35, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού εξοπλισμού, μέχρις ότου ο πρόεδρος (Ερντογάν) πιστοποιήσει ότι η Τουρκία έχει απεκδυθεί από τους ρωσικούς S-400.

Κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί λόγω των κακόβουλων τουρκικών δραστηριοτήτων στη Συρία

 • Περιορισμοί των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη Συρία
 • Αντίθεση στο δανεισμό της Τουρκίας από τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα
 • Κυρώσεις κατά ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας
 • Κυρώσεις κατά προσώπων που παρέχουν όπλα στις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία
 • Κυρώσεις κατά της τράπεζας Halk και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
 • Κυρώσεις κατά των Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία
 • Εκθεση σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
 • Εκθεση σχετικά με την περιουσία του Ερντογάν και των μελών της οικογένειάς του

Αγκυρα: Ελλειψη σεβασμού προς τις κυρίαρχες μας αποφάσεις

«Οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας υπό το πρόσχημα της επιχείρησης ″Πηγή Ειρήνης″ και του συστήματος S-400 είναι προφανείς. Είναι η βαθιά πίκρα που αισθάνονται κάποιοι κύκλοι μετά την αντιμετώπιση των χτυπημάτων που δεχθήκαμε στο πλαίσιο του πρότζεκτ μας, το οποίο σχεδιάστηκε σχολαστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα» απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

ASSOCIATED PRESS

Και προσθέτει: «Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο Κογκρέσο, μέσω εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων και υποστηριζόμενες από γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους, αποτελούν ακόμη μια εκδήλωση έλλειψης σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις μας σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν άλλη λειτουργία παρά να βλάψουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Είχαμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Οι προσπάθειες να φτάσει αυτό το νέο σχέδιο νόμου στο κατώφλι της Γερουσίας δείχνει ότι οι προσδοκίες μας προσκρούουν κωφεύοντα ώτα».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταλήγει τονίζοντας: «Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, που να προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες, και να ενεργήσουν με λογικό τρόπο».