Ο ΠΟΥ εργάζεται για περισσότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Ένα τμήμα δερματικού ιστού, που συλλέχθηκε από μια βλάβη στο δέρμα ενός πιθήκου, που είχε μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, εμφανίζεται σε μεγέθυνση 50Χ την τέταρτη ημέρα της ανάπτυξης εξανθήματος το 1968.
Ένα τμήμα δερματικού ιστού, που συλλέχθηκε από μια βλάβη στο δέρμα ενός πιθήκου, που είχε μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, εμφανίζεται σε μεγέθυνση 50Χ την τέταρτη ημέρα της ανάπτυξης εξανθήματος το 1968.
CDC via via REUTERS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εργάζεται για περαιτέρω καθοδήγηση στις χώρες σχετικά με τον μετριασμό της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ανησυχιών ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω τους καλοκαιρινούς μήνες, ανώτατος σύμβουλος του ΟΗΕ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η θεωρία του ΠΟΥ με βάση τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είναι ότι το ξέσπασμα οφείλεται στη σεξουαλική επαφή, δήλωσε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, πρόεδρος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ για λοιμώδεις κινδύνους με πανδημικό και επιδημικό δυναμικό ο οποίος διηύθυνε μια συνάντηση για το ξέσπασμα την Παρασκευή.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια μολυσματική ασθένεια που είναι συνήθως ήπια και είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα μέσω μέτρων όπως η αυτοαπομόνωση και η υγιεινή, μόλις εντοπιστεί νέο κρούσμα.

Το ξέσπασμα σε 11 χώρες όπου δεν είναι ενδημικό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.

Ο Χέιμαν, καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, είπε ότι οι ειδικοί είναι πιθανό να δώσουν περισσότερες οδηγίες στις χώρες τις επόμενες ημέρες. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε πολλές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω σε μεγάλες καλοκαιρινές συγκεντρώσεις και φεστιβάλ.

«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει τώρα είναι ότι έχει εισέλθει στον πληθυσμό από σεξουαλική επαφή, στα γεννητικά όργανα, και εξαπλώνεται όπως και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, γεγονός που έχει ενισχύσει τη μετάδοσή του σε όλο τον κόσμο».

Ο Χέιμαν είπε ότι η συνάντηση του ΠΟΥ έγινε «λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης». Η επιτροπή δεν είναι η ομάδα που θα πρότεινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, την υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία ισχύει επί του παρόντος για την πανδημία COVID-19.

Αντίθετα, ο Χέιμαν είπε ότι η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέτασε τι έπρεπε να μελετηθεί σχετικά με το ξέσπασμα και να κοινοποιηθεί στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση, ποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο και ποιες είναι οι διάφορες διαδρομές της μετάδοσής της ευλογιάς.

Είπε ότι η στενή επαφή ήταν η βασική οδός μετάδοσης του ιού, καθώς οι μώλωπες που είναι χαρακτηριστικοί της νόσου είναι πολύ μολυσματικοί. Για παράδειγμα, οι γονείς που φροντίζουν άρρωστα παιδιά κινδυνεύουν, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, γι′ αυτό ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τις ομάδες που θεραπεύουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων χρησιμοποιώντας εμβόλια για την ευλογιά, έναν παρεμφερή ιό.

Πολλές από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε κλινικές σεξουαλικής υγείας.

Η πρώιμη γονιδιωματική αλληλουχία μιας χούφτας περιπτώσεων στην Ευρώπη έχει υποδείξει μια ομοιότητα με αυτή που εξαπλώθηκε με περιορισμένο τρόπο στη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη το 2018.

Ο Χέιμαν είπε ότι ήταν ”βιολογικά εύλογο” ότι ο ιός κυκλοφορούσε από τότε εκτός των χωρών όπου είναι ενδημικός, αλλά δεν είχε οδηγήσει σε μεγάλα κρούσματα ως αποτέλεσμα του lockdown για την COVID-19, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Τόνισε ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων δεν έμοιαζε με τις πρώτες μέρες της πανδημίας του COVID-19 γιατί δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί ή που παρουσιάζουν συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του τυπικού εξανθήματος και του πυρετού, θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους, είπε.

«Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ρόμαν Βοέλφελ εργάζεται στο εργαστήριό του στο Μόναχο, στις 20 Μαΐου 2022, αφού η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. REUTERS/Christine Uyanik
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ρόμαν Βοέλφελ εργάζεται στο εργαστήριό του στο Μόναχο, στις 20 Μαΐου 2022, αφού η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. REUTERS/Christine Uyanik
Christine Uyanik via Reuters

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

″Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω ”στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό”, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το καντόνι.

Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.

Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.