Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 80 κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες

Διερευνώνται άλλες 50 πιθανές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Handout . via Reuters

Πάνω από 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες, με τον ΠΟΥ να λέει πως άλλες 50 πιθανές περιπτώσεις διερευνώνται και να προειδοποιεί ότι είναι πιθανόν να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο κοινή σε απομακρυσμένες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής. Είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο ιός δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και το κίνδυνος για το ευρύ κοινό θεωρείται μικρός. Το εμβόλιο για την ευλογιά παρέχει 85% προστασία, καθώς οι δύο ιοί είναι παρόμοιοι.

Μέχρι τώρα υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιώσει περιστατικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Σουηδία. Σε ανακοίνωση την Παρασκευή ο ΠΟΥ είπε πως τα πρόσφατα ξεσπάσματα είναι ασυνήθιστα, καθώς λαμβάνουν χώρα σε «μη ενδημικές χώρες». Όπως γνωστοποιήθηκε, είναι σε συνεργασία με τις χώρες που επηρεάζονται, ενώ προειδοποίησε να μη στιγματίζονται ομάδες ανθρώπων εξαιτίας της ασθένειας. Ακόμη, ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, προειδοποίησε πως καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι η μετάδοση ίσως αυξανόταν, ενώ πρόσθεσε πως όλες πλην μίας από τις πρόσφατες περιπτώσεις δεν είχαν «ύποπτα» ιστορικά ταξιδιών σε περιοχές όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τα περιστατικά της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη αγωγή, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει κρούσμα, «αλλά είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και εδώ».

Ως βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων” ανέφερε: «Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες – τα πιο απλά- και ακολουθούν τα σοβαρότερα που είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φουσκάλες. Ξεκινούν τα εξανθήματα από το κεφάλι και το πρόσωπο,επεκτείνεται στα χέρια και στα πόδια. Αυτή η κλινική εικόνα κρατάει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια και τα εξανθήματα πάνε σε αποδρομή και ο ασθενής επανέρχεται».