Ο Πούτιν επισκέπτεται την Κριμαία στην επέτειο της προσάρτησής της από την Ουκρανία

Την ώρα που η οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Κριμαία το Σάββατο σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη για να τιμήσει την ένατη επέτειο από την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία από την Ουκρανία.

Toν Πούτιν υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφτηκε ένα νέο παιδικό κέντρο και μία σχολή τέχνης, όπως είπε ο αξιωματούχος.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν αμέσως κανένα σχόλιο από τον Πούτιν, μια ημέρα αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του και τον κατηγόρησε για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια την κίνηση. Ο εκπρόσωπός του το χαρακτήρισε ”άκυρο” και είπε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι τα ίδια τα ερωτήματα που εγείρονται από το ΔΠΔ είναι ”εξωφρενικά και απαράδεκτα”.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία λέει ότι θα αγωνιστεί για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και όλα τα άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί εδώ κι ένα χρόνο.

IGOR RUSSAK via Reuters

Η οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, λέει ο ιδρυτής της

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είπε το Σάββατο ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ο Πριγκόζιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε 42 ρωσικές πόλεις, πρόσθεσε σήμερα ότι αυτά προσλαμβάνουν καθημερινώς 500 με 800 άτομα κατά μέσον όρο.

Ο Πριγκόζιν δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους αριθμούς αυτούς, τους οποίους το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι άνδρες της οργάνωσης υπέστησαν βαριές απώλειες, ενώ ηγούνταν των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβουν την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που αντιστέκεται από το περασμένο καλοκαίρι κατά την μεγαλύτερης διάρκειας και πλέον αιματηρή μάχη στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετράει ήδη ένα χρόνο.

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Wagner διαθέτει περίπου 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και 40.000 κατάδικους τους οποίους ο Πριγκόζιν στρατολόγησε από τις ρωσικές φυλακές με την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί χάρη αν επιζήσουν έξι μήνες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περίπου 30.000 μαχητές της οργάνωσης έχουν λιποτακτήσει, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί―ένας αριθμός που δεν μπορεί να διακριβωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Πριγκόζιν λέει ότι η στρατολόγηση πάει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι εθελοντές είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους κρατούμενους που είχαν καταταγεί παλαιότερα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα