ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2018 18:45 EEST

O πρίγκιπας μίλησε: Η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει στην "οδυνηρή" υπόθεση Kασόγκι

Reuters

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εμφανίστηκε στο επενδυτικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Ριάντ, δήλωσε ότι όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν και ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στην υπόθεση Κασόγκι.

«Το περιστατικό που συνέβη είναι πολύ οδυνηρό, για όλους τους Σαουδάραβες...», είπε, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα υπερισχύσει η δικαιοσύνη», όπως μεταδίδει το Reuters.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ο πρίγκηπας έχει την ευθύνη για την επιχείρηση που οδήγησε στη δολοφονία του Kασόγκι.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ήθελε να πιστέψει τον πρίγκιπα όταν του είπε ότι χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι φταίνε για τη δολοφονία στη Σαουδική αποστολή. 

Τα σχόλιά του άσκησαν πίεση στον στενό σύμμαχό του εν μέσω μιας παγκόσμιας κατακραυγής για το θάνατο του δημοσιογράφου και ήρθαν λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή του  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο φόρουμ που έχει χαρακτηριστεί και ως Νταβός της Σαουδικής Αραβίας.

Πολλοί επιχειρηματίες και πολιτικοί ακύρωσαν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους στο φόρουμ, λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Παράλληλα, σήμερα, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας είπε ότι ο πρίγκιπας έχει ”το αίμα του Κασόγκι στα χέρια του”, έκφραση πρωτόγνωρα σκληρή για συνεργάτη του Ερντογάν.

Το  Ριάντ δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας, ενώ μέχρι τώρα οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ούτε τις δηλώσεις Τραμπ, ούτε τις χτεσινές δηλώσεις Ερντογάν.

Για τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας, το καίριο ερώτημα είναι αν πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας έχει οποιαδήποτε υπαιτιότητα στη δολοφονία, και αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται επιτακτικά και στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή.

 

πηγή: Reuters