ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2018 17:06 EEST | Updated 24/10/2018 17:11 EEST

Toυρκική αστυνομία: Οι Σαουδάραβες δεν μας αφήνουν να ψάξουμε για τον Κασόγκι στο πηγάδι του Προξενείου

Associated Press

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην τουρκική αστυνομία να ψάξει μέσα σε πηγάδι στον κήπο του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανέφεραν τουρκικές πηγές ασφαλείας την Τετάρτη.

Οι τουρκικές πηγές, οι οποίες μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ερεύνησαν το κτίριο του προξενείου, αλλά οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν έδωσαν άδεια να ψάξουν στον κήπο του προξενείου και στο πηγάδι του.

Μία κοινή ομάδα ειδικών της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας διεξήγαγε έρευνα την περασμένη εβδομάδα στην κατοικία του γενικού προξένου καθώς και του Σαουδικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος για το περιοδικό The Washington Post, είχε εξαφανιστεί από την ώρα που μπήκε στο Σαουδαραβικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Μετά από εβδομάδες άρνησης κάθε ανάμειξης στην υπόθεση της εξαφάνισής του, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Khashoggi πέθανε σε συμπλοκή μέσα στο προξενείο.

Associated Press

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα της χώρας του από την αστυνομική έρευνα, λέγοντας ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν «προμελετημένη».

Ξένοι ηγέτες εχουν καλέσει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για το θάνατό του, μετά την παγκόσμια κατακραυγή.

Την ημέρα της εξαφάνισης του Kασόγκι, 15 άλλοι Σαουδάραβες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιωματούχων, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροπλάνα και επισκέφθηκαν το προξενείο, ενώ ο δημοσιογράφος βρισκόταν ακόμα εκεί, σύμφωνα με πηγές της Τουρκικής Αστυνομίας. Όλα τα άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία μετά το συμβάν.

Το στοιχείο της άρνησης των Σαουδαραβικών αρχών, μετά το τουρκικό αίτημα για έρευνα στο πηγάδι που υπάρχει στον κήπο του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, αναδεικνύεται και σε βίντεο που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.