ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2018 16:50 EEST | Updated 24/10/2018 23:36 EEST

Εκρητικοί μηχανισμοί σε Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Τζον Μπρέναν

Χίλαρι Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Σόρος και το CNN έχουν δεχτεί πολιτικές επιθέσεις από συντηρητικούς, πολλές από τις οποίες είχαν ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο

Reuters

Δέματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραλήπτες τον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τις αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες την Τετάρτη, ενώ τα γραφεία του CNN στη Ν. Υόρκη εκκενώθηκαν λόγω «ύποπτου δέματος», το οποίο επίσης περιείχε βόμβα. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι ίδιοι  με εκείνον που βρέθηκε έξω από το σπίτι του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας τραυματισμός. 

Να σημειωθεί ότι Χίλαρι Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Σόρος και το CNN έχουν δεχθεί πολιτικές επιθέσεις από συντηρητικούς, πολλές από τις οποίες είχαν ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος άλλωστε αναφερόμενος σε μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ως «εχθρούς των πολιτών» και είχε ένα ιδιαίτερο μένος για το CNN συγκεκριμένα.   

Να σημειωθεί ότι και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, σε συνέντευξη Τύπου που έκανε, είπε ότι ύποπτο πακέτο έλαβε και ο ίδιος στο γραφείο του στο Μανχάταν, ωστόσο αργότερα η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και ότι δεν συνδέεται με τις υπόλοιπες περιπτώσεις. 

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για «προσπάθεια τρομοκράτησης» και για μια «οδυνηρή» περίοδο στην αμερικανική ιστορία.  

Το πακέτο του CNN

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε στα γραφεία του CNN είχε ως παραλήπτη τον πρώην επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, η διαβάθμιση ασφαλείας του οποίου είχε ανακληθεί τον Αύγουστο από τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ιδιο πακέτο, ίδιος μηχανισμός...» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος περιγράφοντας το δέμα προς τον κ. Μπρέναν, το οποίο βρέθηκε στο τμήμα αλληλογραφίας του CNN, στο υπόγειο του κτιρίου Time Warner.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, το πακέτο που βρέθηκε στο CNN είχε όνομα αποστολέα βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος  στη Φλόριντα, Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς. Το ίδιο όνομα αποστολέα είχε και ο φάκελος που εστάλη στον Σόρος. 

Η Χίλαρι Κλίντον σε δήλωσή της είπε ότι «ζούμε σε μια περίοδο αναταράξεων, μια περίοδος μεγάλου διχασμού και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι».  

Ο πρόεδρος του CNN Worldwide Τζεφ Ζάκερ δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει μια «πλήρης και παντελής έλλειψη κατανόησης» στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη σοβαρότητα των επιθέσεων του εναντίον των ΜΜΕ, αφού ύποπτοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εστάλησαν στο CNN και σε Δημοκρατικούς.

«Ο πρόεδρος και ειδικά οι εκπρόσωποι τύπου του Λευκού Οίκου πρέπει να κατανοήσουν ότι τα λόγια τους έχουν αντίκρισμα. Μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να το κατανοούν αυτό». 

Καταδίκασε με retweet ο Τραμπ

«Συμφωνώ με όλη μου την καρδιά» δήλωσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, αναδημοσιεύοντας το σχόλιο του αντιπροέδρου, Μάικ Πένς.
«Καταδικάζουμε τις απόπειρες εναντίον του πρώην προέδρου Ομπάμα, των Κλίντον, του CNN και άλλων. Αυτές οι πράξεις δειλίας είναι απαίσιες και δεν έχουν θέση σε αυτή την χώρα. Είμαστε ευγνώμονες για την άμεση αντίδραση των Μυστικών Υπηρεσιών, του FBI και των τοπικών αρχών. Οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα. 

«Οι ενέργειες και οι απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι, ταραγμένοι και δυσαρεστημένοι με όσα είδαμε σήμερα το πρωί και θα διαλευκάνουμε την υπόθεση» υποσχέθηκε.

Δεν κινδύνευσε κανείς

Κανένα από τα δέματα δεν έφτασε στους παραλήπτες και ουδείς διέτρεξε κίνδυνο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Μυστικών Υπηρεσιών, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι ίδιοι  με εκείνον που βρέθηκε έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος, τη Δευτέρα. 

Ο ένας εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, από έναν τεχνικό ο οποίος ελέγχει την αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. Ενας δεύτερος, παρόμοιος μηχανισμός εστάλη στο γραφείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

KEVIN COOMBS/REUTERS
Εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το κτίριο Time Warner,

Ανδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών εκλήθησαν στα γραφεία του CNN, στο κτίριο Time Warner του Μανχάταν, όπου σήμανε συναγερμός λόγω «ύποπτου δέματος». Τα γραφεία εκκενώθηκαν και ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε. 

«Αυτές οι τρομερές πράξεις είναι τρομερές, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς»

«Δύο ύποπτα δέματα»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Μυστικών Υπηρεσιών «κατασχέθηκαν δύο ύποπτα δέματα με παραλήπτες δύο εκ των προστατευομένων των Μυστικών Υπηρεσιών», οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του. 

Ο μηχανισμός με παραλήπτη την Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στην κατοικία της οικογένειας Κλίντον, στο προάστιο Γουεστσέστερ της  Ν. Υόρκης.

Το πακέτο με παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην Ουάσιγκτον, από  άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών. 

«Κατά την διάρκεια έρευνας ρουτίνας στην αλληλογραφία, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι τα πακέτα περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς...» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Μυστικών Υπηρεσιών. «Αντιμετωπίστηκαν άμεσα όπως έπρεπε. Δεν έφτασαν στους παραλήπτες, οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν κανέναν κίνδυνο...».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Μυστικών Υπηρεσιών, δόθηκε εντολή «για πλήρη έρευνα με την συμμετοχή των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών».