Ο Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του Πούτιν και ηγέτης της Τσετσενίας, «αποσύρεται»

Ένα περίεργο μήνυμα από τον αμφιλεγόμενο Τσετσένο ηγέτη, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία.
Chingis Kondarov via Reuters

Ένα περίεργο βίντεο όπου φαίνεται να λέει ότι «αποσύρεται» ανέβασε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Τσετσενίας που κατηγορείται για πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τα 15 χρόνια του στην εξουσία.

Ο Καντίροφ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία, άφησε να εννοηθεί πως αποσύρεται για να κάνει ένα «επ’αόριστον και μακρύ» διάλειμμα από τη θέση του, και ότι «έχει έρθει η ώρα, πριν με διώξουν με τις κλωτσιές».

Ο 45χρονος Καντίροφ κατηγορείται πως βρίσκεται πίσω (ή κάνει τα «στραβά μάτια») από απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες, καταστολή αντιφρονούντων, καταπιεστικούς νόμους σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και είχε εκλεγεί με το 99,97% των ψήφων και την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Πούτιν, καθώς δεν είχε αντίπαλο.

Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας, απευθυνόμενος στον Πούτιν, που ήταν έτοιμος να «δώσει και τη ζωή του» και καλώντας τον να μην «χαϊδεύει» τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ είχε καταφερθεί και κατά των χωρών της Δύσης που αντιτίθενται στον πόλεμο. Στη ρωσική εισβολή συμμετέχουν και Τσετσένοι μαχητές, οι αποκαλούμενοι «Καντιρόβτσι», που έχουν κατηγορηθεί για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει δηλώσεις σε τέτοιο πλαίσιο, οπότε θεωρείται πως ενδεχομένως να «παζαρεύει» κάτι με το Κρεμλίνο. Από την άλλη, η χρονική συγκυρία προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος, στον οποίο ο Καντίροφ υποτίθεται πως παίζει σημαντικό ρόλο, στρατολογώντας μαχητές προς υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν υποστεί βαριές απώλειες.

Δημοφιλή