ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2020 13:57 EET | Updated 12/01/2020 14:02 EET

Ο Ρότζερ Φέντερερ απάντησε στην Γκρέτα Τούνμπεργκ για την κλιματική κρίση

Την ώρα που το hashtag #RogerWakeUpNow έχει πάρει φωτιά στο Twitter.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ρότζερ Φέντερερ εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση στις αυξανόμενες επικρίσεις που δέχεται, μεταξύ άλλων, από την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, για τη συμφωνία χορηγίας που σύναψε με την τράπεζα Credit Suisse.

Δεκάδες Ελβετοί ακτιβιστές εμφανίστηκαν στο δικαστήριο την Τρίτη, αφού αρνήθηκαν να καταβάλουν πρόστιμο που τους επεβλήθη επειδή έπαιξαν τένις  σε ένα από τα υποκαταστήματα της Credit Suisse τον Νοέμβριο του 2018, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχέση του Φέντερερ με τον ελβετικό χρηματοοικονομικό κολοσσό, που συνδέεται στενά με την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Η Credit Suisse καταστρέφει τον πλανήτη. Ρότζερ, τους υποστηρίζεις;» ανέγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο στη Λωζάνη. Οι δικηγόροι των ακτιβιστών - κυρίως φοιτητών - δήλωσαν ότι ενίστανται στο πρόστιμο των 21.600 ελβετικών φράγκων (20.000 ευρώ) με βάση το γεγονός ότι δρούσαν ως καταγγέλλοντες της κλιματικής κρίσης. 

Την ίδια ώρα, το hashtag #RogerWakeUpNow βρίσκεται ψηλά στις τάσεις στο Twitter.

Η Τούνμπεργκ ήταν μεταξύ των περίπου 700 χρηστών που έκανε retweet την ανάρτηση μιας ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα, η οποία ανέφερε. «Από το 2016 η CreditSuisse έχει διαθέσει 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που αναζητούν νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων - κάτι που είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Ρότζερ Φέντερερ, το εγκρίνεις αυτό; #RogerWakeUpNow».

Ο Φέντερερ, ο οποίος βρίσκεται στη Μελβούρνη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Αυστραλιανό Οπεν, απάντησε αυτό το Σαββατοκύριακο με επίσημη δήλωση. «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ειδικά καθώς η οικογένειά μου και εγώ φτάνουμε στην Αυστραλία εν μέσω καταστροφής από τις πυρκαγιές», ανέφερε σε δήλωσή του, που εστάλη στο πρακτορείο Reuters.

Και πρόσθεσε: «Ως πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών και ένθερμος υποστηρικτής της παγκόσμιας εκπαίδευσης, έχω πολύ σεβασμό και θαυμασμό για το κίνημα υπέρ του κλίματος και είμαι ευγνώμων στους νέους ακτιβιστές που μας ωθούν όλους να εξετάσουμε τις συμπεριφορές μας και να δράσουμε με καινοτόμες λύσεις. Το οφείλουμε σε αυτούς και τους εαυτούς μας να τους ακούσουμε. Εκτιμώ την υπενθύμιση για τις ευθύνες που φέρω ως άτομο, αθλητής και επιχειρηματίας και είμαι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω αυτήν την προνομιακή θέση για να πραγματοποιήσω διάλογο επί σημαντικών θεμάτων με τους χορηγούς μου».

Η Credit Suisse δήλωσε πρόσφατα ότι «επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τα χαρτοφυλάκια δανείων της με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και πρόσφατα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για το κλίμα ότι δεν θα επενδύει πλέον σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα».

Την Τετάρτη, ο Φέντερερ θα συμμετέχει σε έκθεση για τη συγκέντρωση πόρων υπέρ της ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ακόμη σπουδαίοι αθλητές του τένις όπως οι Ράφαελ Ναδάλ, Σερένα Γουίλιαμς, Ναόμι Οζάκα, Νικ Κύργιος, Καρολάιν Βοζνιάκι αλλά και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς.

Πηγή: Guardian

Sponsored Post