ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2018 14:01 EEST

Ο «σκληρός» Ζέεχοφερ έπεισε την Ισπανία να παίρνει πίσω μετανάστες. Θα ακολουθήσουν Ελλάδα - Ιταλία;

Δύο μήνες μετά τον εκβιασμό στην Μέρκελ ο Ζέεχοφερ "έπεισε" την Ισπανία. Ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία;

Η γερμανική έκδοση της HuffPost μετέδωσε πριν από λίγο την πληροφορία ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την Ισπανική κυβέρνηση, με αντικείμενο την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία.

Η ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, Ελεονόρ Πέτερμαν.

Η συμφωνία που ανακοίνωσε η συνεργάτιδα του «σκληρού» υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος εκπροσωπεί την Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU), αναμένεται να περιλάβει συγκεκριμένη πρόβλεψη για επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία στην Ισπανία εντός 48 ωρών, από τη στιγμή που θα έχουν εγγραφεί οι αφίξεις τους στους σχετικούς καταλόγους της ΕΕ. Η συμφωνία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου.

Στα τέλη Ιουνίου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με την Ισπανία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Τότε, η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως η Ισπανία θα αναλάβει δέσμευση για επιστροφή των «απορριφθέντων» μεταναστών από την Γερμανία.

«Παρόμοιες» συνομιλίες με την Ελλάδα

Σύμφωνα με την γερμανική έκδοση της HuffPost, παρόμοιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάτι που είχε αναφέρει ρητά ο Γερμανός κυβερνητικός Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανάρτησή του στο Twitter στις 29 Ιουνίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ είχε ανακοινώσει ότι στόχος του ήταν να διευκρινίσει τη σκοπιμότητα τέτοιων ρυθμίσεων, με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και χωρίς μία τέτοια συμφωνία, θεωρείται δεδομένο ότι μετανάστες που φτάνουν στην Γερμανία από την Αυστρία (αποδεδειγμένα) θα μπορούσαν να επιστραφούν ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ζέεχοφερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο των δραματικών διαβουλεύσεων που είχαν τον περασμένο Ιούνιο η Μέρκελ με τον Ζέεχοφερ, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με κράτη της ΕΕ.

Αυτή ήταν άλλωστε η «χρυσή τομή» που βρέθηκε μετά από μια μακρά διαμάχη  σχετικά με την πολιτική ασύλου, ώστε να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία μεταξύ τους και με τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο - τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ο Ζέεχοφερ απειλούσε τότε με ρήξη, που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε πτώση της κυβέρνησης.

(Με πληροφορίες από την γερμανική έκδοση HuffPost)