Τα άλυτα προβλήματα της Μέρκελ. Το SPD απορρίπτει κλειστά κέντρα προσφύγων και απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση

Οργή για τη στάση των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών
ARNE IMMANUEL BAENSCH via Getty Images

Τις έντονες αντιδράσεις τους στέλνοντας τελεσίγραφο πως δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν οι Συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εφαρμόσουν το σχέδιό τους να δημιουργήσουν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας, εξέφρασαν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

«Με το SPD (στην κυβέρνηση) δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους της μια ενιαία στάση αναφορικά με τη μετανάστευση, η οποία θα είναι νομικά σωστή και ρεαλιστική, προκειμένου να μην τους αποξενώσει.

«Πρέπει να οριστεί ένα σύστημα για κάθε είδους μετανάστευση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την εντύπωση ότι διατηρείται ο νόμος και η τάξη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Συντηρητικοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης.

«Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για τα κέντρα τράνζιτ.

«Τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές», επεσήμανε σήμερα στην εφημερίδα «Bild». «Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά», προσθέτοντας ωστόσο ότι κανείς δεν θα επιτρέπεται να φύγει.

«Κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία», εξήγησε ο Μάιερ.

Το Βερολίνο ετοιμάζει συμφωνίες αλά Ελληνικά και με άλλες χώρες

Στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι αντίστοιχες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να έχει αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε η κ. Μέρκελ και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (...). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε τη θέση της υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων, ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, όπου θα συζητήσει με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τι προβλέπει η συμφωνία CDU και CSU

Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα δύο χριστιανικά κόμματα μετά από μια αντιπαράθεση που τα οδήγησε στα πρόθυρα του τερματισμού μιας συνεργασίας δεκαετιών προβλέπει τη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Σε αυτά, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, θα μεταφέρονται πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στα σύνορα των δύο χωρών και οι οποίοι είναι ήδη καταγεγραμμένοι σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Από τα κέντρα αυτά οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στις χώρες πρώτης καταγραφής - κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί διμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες στις οποίες θα επαναπροωθούνται πρόσφυγες. Η Ιταλία πάντως έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από τη Γερμανία. Η δε Αυστρία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που τα γερμανικά σχέδια θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για αυτή θα πάρει μέτρα στα σύνορα της με την Σλοβενία και την Ιταλία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, Deutsche Welle)

Δημοφιλή