Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει νέους συνθέτες

Τραγουδούν Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αργυρώ Καπαρού, Ζαχαρίας Καρούνης, Ελένη Κατσούλη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα.

«Εδώ και καιρό έχω την επιθυμία να προτείνω και να στηρίξω όσο μπορώ, συνθέτες των οποίων τα τραγούδια αξίζουν της προσοχής μας.

Την πρώτη χρονιά ξεκινάω με τέσσερις μουσικούς-συνθέτες με τους οποίους έχω τη χαρά εδώ και κάποια χρόνια να συμπράττουμε σχεδόν σε όλες μου τις συναυλίες: τον Βασίλη Δρογκάρη, τον Ηρακλή Ζάκκα, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, η μουσική των οποίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία και μελωδικότητα. Σ.Ξ

Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει και φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής μας σημαντικούς νέους Έλληνες συνθέτες που ο ίδιος ξεχωρίζει και στους οποίους αναγνωρίζει ποιότητα και ταλέντα πολύτιμα και αναγκαία να έρθουν στο φως και να γίνουν ευρέως γνωστά.

Η αρχή γίνεται φέτος με τους τέσσερις μουσικούς-συνθέτες Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Και οι τέσσερις είναι χρόνια μουσικοί συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου με μεγάλες σημαντικές συνεργασίες, σπουδές, δισκογραφία και βραβεύσεις και ο καθένας είναι βιρτουόζος στον τομέα του: Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης στην κιθάρα και το λάουτο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και πολλά παραδοσιακά όργανα και ο Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν.

Τις Πέμπτες 21 και 28 Μαρτίου στο Θέατρο Άλσος θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τέσσερις σημαντικούς μουσικούς - συνθέτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα με αγαπημένες και νέες μελωδίες.

Ο Βασίλης Δρογκάρης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ακορντεόν στο Ελληνικό Ωδείο και ανώτερα θεωρητικά στο ωδείο Νίκος Σκαλκώτας. Από το 1983 εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός, έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών (Μητσιά, Αλεξίου, Νταλάρα, Γαλάνη, Βιτάλη, Γλυκερία, Πρωτοψάλτη κ.ά.) έχοντας εκτενή δισκογραφία. Από το 1994 είναι μόνιμος συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου τόσο ως ιδιώτης μουσικός, όσο και ως μέλος της ΚΟΕΜ. Το 2003 έγραψε (μαζί με τον Μ. Πάππο) τη μουσική και τα τραγούδια του δίσκου «Αιγαίο» παραγγελία της ΝΕΤ. Το 2014 δημιούργησε (μαζί με τους Β. Μαζαράκη, Κ. Παπακωστόπουλο και Θ. Σοφρά) το κουΑRTέτο του οποίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη των ενορχηστρώσεων.

Το 2018 εξέδωσε από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» την ποιητική συλλογή «Ένα κρυφό ρετζίστρο».

Τραγούδι: Γλυκερία - Κάνε Θεέ μου καλοσύνη

Ο Ηρακλής Ζάκκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα μπουζουκιού και αργότερα συνέχισε με Λαούτο, Ούτι, Τζουρά, Μπαγλαμά, Μαντολίνο με δάσκαλο τον Θέμη Παπαβασιλείου. Σε ηλικία 16 ετών ξεκινάει η πρώτη επαγγελματική του συνεργασία με τον Γιώργο Μητσάκη και λίγο αργότερα με τον Απόστολο Καλδάρα. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1994 είναι μόνιμος συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου τόσο ως ιδιώτης μουσικός, όσο και ως μέλος της ΚΟΕΜ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τον προσωπικό του δίσκο «Στου έρωτα τα κύματα», στον οποίο τραγουδούν (πέρα από τον ίδιο) οι Μανώλης Μητσιάς, Γ. Ανδρεάτος, Ζ. Καρούνης και Στ. Μανωλοπούλου.

Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς - Το μαύρο τρένο

Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, διδάκτορας Μουσικολογίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Γρήγορα ήρθε σε επαφή με τα νυκτά λαϊκά όργανα, δίπλα στον Χρίστο Τσιαμούλη και τον Νίκος Γράψα. Η επαφή του με τον Ross Daly τον οδήγησε στο πολίτικο λαούτο και τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει πέντε προσωπικά άλμπουμ: «Το πικρό» (2018), «Φθινοπωρινό» (2019), «Νυχτέρι» (2020), «Συναίνεση» (2021), «Μονόλογος» (2023), ενώ ως μέλος των συγκροτημάτων Ματ σε 2 Υφέσεις και Polis Ensemble, συμμετέχει σε πολυάριθμές παραγωγές.

Τραγούδι: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης - Πάρε ό,τι θες

Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, συνεργάτης του Σταύρου Ξαρχάκου από το 2011, είναι Κύπριος συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής με πολλές σπουδές και βραβεία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες (Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Ελένη Βιτάλη, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη, Ηρώ Σαία, Δώρο Δημοσθένους κ.ά).Το 2009 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Μετρονόμος η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Φαγιούμ» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, ενώ το 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με την Ηρώ Σαία με τον τίτλο «Παραδώσου» βασισμένος κυρίως σε δημοτική ποίηση. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δίσκο «Καφενείον η Ελπίς» σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη.

Τραγούδι: Ηρώ Σαΐα - Κι Εγώ Η Θάλασσά Σου

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει»

Τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη

Μουσικοί:

Στέφανος Χατζηαναγνώστου - φλάουτο

Σωτήρης Μαργώνης - βιολί

Δημήτρης Ρέππας - μπουζούκι

Νίκος Ξύδης - κιθάρα

Θανάσης Σοφράς - κόντρα μπάσο

Χάρης Κελλάρης - ηλεκτρικό μπάσο

Τάκης Βασιλείου – κρουστά

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αργυρώ Καπαρού, Ζαχαρίας Καρούνης, Ελένη Κατσούλη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα.

Θέατρο Άλσος: Ευελπίδων 4, Κυψέλη, Πεδίον του Άρεως
Τηλ.: 210-8227471 & 210-8831487

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη 21 & 28 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:

Α’ Ζώνη – Πλατεία 30 ευρώ | Β’ Ζώνη – Πλατεία 25 ευρώ | Γ’ Ζώνη – Εξώστης Τραπέζια 20 ευρώ | Δ’ Ζώνη – Εξώστης θέσεις 20 ευρώ | Εξώστης (θέσεις Π.Ο.) 15 ευρώ | Ζώνη ορθίων – με απλό ποτό 10 ευρώ.

Δημοφιλή