Ο στρατός σε διυλιστήρια καυσίμων στη Βρετανία ενώ οι ελλείψεις στην αγορά επιμένουν

Αρχίζει η διανομή καυσίμων σε πρατήρια από οδηγούς ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για παγκόσμιο πρόβλημα.
Andrew Boyers via Reuters

Την εμφάνισή τους έκαναν σήμερα στη Βρετανία στρατιώτες με στολές μάχης έξω από διυλιστήριο της BP μετά την εντολή της κυβέρνησης στις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσει στην παράδοση καυσίμων ώστε να ξεπεραστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά λόγω της ανεπάρκειας στον αριθμό οδηγών βυτιοφόρων.

Οι βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες για πληθώρα προϊόντων- από χοιρινό, πουλερικά και βενζίνη έως φάρμακα και γάλα- έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις φθάνοντας σε οριακό σημείο εξαιτίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στον απόηχο των νέων κανονισμών λόγω Brexit και πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι ”αγορές πανικού” προκάλεσαν σκηνές χάους σε μεγάλες πόλεις με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στα βενζινάδικα και με οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού.

Andrew Boyers via Reuters

″Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας ζητήσαμε τις υπηρεσίες περισσότερων οδηγών. Η κατάσταση βελτιώνεται εδώ και μια εβδομάδα καθημερινά... γίνεται καλύτερη και καθώς η ζήτηση μειώνεται σε περισσότερο κανονικά επίπεδα αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Βρετανοί υπουργοί έχουν επανειλημμένως διαψεύσει ότι η κρίση με τα καύσιμα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Brexit και έχουν χαρακτηρίσει παγκόσμιο πρόβλημα την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων παρότι άλλες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες δεν έχουν συναντήσει ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων.

Andrew Boyers via Reuters

″Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων δεν είναι ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πανευρωπαϊκό και πέραν της Ευρώπης. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις, εκεί όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά”.

Εν μέσω της κρίσης με τα καύσιμα οι κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μια έλλειψη εκδοροσφαγέων και άλλων εργαζομένων σε σφαγεία μπορεί να υποχρεώσει στη μαζική θανάτωση έως 150.000 χοίρων.

Δημοφιλή