ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2019 12:43 EEST

Ο στρατός των ΗΠΑ εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι ολόκληρες χώρες

Η άγνωστη όψη του πολέμου και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η τεράστια κατανάλωση ενέργειας και εκπομπής CO2 στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ints Kalnins / Reuters

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει πως περισσότερα από 1.000 αμερικανοί στρατιώτες θα εγκατασταθούν στην Πολωνία.

Ακόμα κι αν ο αριθμός των στρατιωτών και του εξοπλισμού που θα μεταφέρουν είναι μικρός, αν αναλογιστεί π.χ κανείς τους 52.000 που βρίσκονται στη Γερμανία, και πάλι θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, και η «δαπάνη» αυτή θα αφήσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον. 

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πανεπιστήμιο Brown από την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανήλθαν σε 1.212 εκατομμύρια τόνους. Το 2017, η ποσότητα του παραγόμενου CO2 ανήλθε σε 59 εκατομμύρια τόνους, αριθμός που είναι υψηλότερος από αυτόν που παρουσιάζουν πολλές βιομηχανικές χώρες.  

Η Σουηδία πχ την ίδια χρονιά παρήγαγε μόνο 48 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με τη Στατιστική Έκθεση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP, η οποία καταγράφει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορες χώρες. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει επίσης μεγαλύτερο ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα από το Μαρόκο, το Περού, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία. Η έρευνα αναφέρει ότι εάν το Πεντάγωνο ήταν χώρα, θα ήταν ο 55ος μεγαλύτερος εκπομπός CO2 στον κόσμο.

Ο πόλεμος και η προετοιμασίες εντείνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ το Υπ.Άμυνας των ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στις Η.Π.Α. αλλά και ο μεγαλύτερος θεσμικός καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως. 

Σε ό,τι αφορά την τεράστια αυτή κατανάλωσης ποσότητα ενέργειας, το 70% χρησιμοποιείται για τις πτήσεις και την καύση καυσίμων μαχητικών και ντίζελ. Επίσης σίγουρα δεν βοηθά το γεγονός ότι στρατιωτικός εξοπλισμός δεν φημίζεται για υψηλή απόδοση στην κατανάλωση καυσίμου και εκτιμάται ότι οι 60.000 humvees που που έχουν τη διάθεσή τους οι  Η.Π.Α. απαιτούν ένα γαλόνι ντίζελ για να διανύσουν 4 μίλια. Και τα ακίνητα του Υπ.Άμυνας παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και το 2017 το υπουργείο δαπάνησε 3,5 δις δολάρια για 560,000 κτίρια και 500  στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

Infographic: The U.S. Military Emits More CO2 Than Many Nations | Statista You will find more infographics at Statista

Sponsored Post