Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν

Πανηγυρισμοί των Ταλιμπάν ενώ εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες έμειναν εκτός της τελευταίας "πτήσης σωτηρίας".
Ταλιμπάν που φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό, οπλισμό κ.λπ. στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου αναχώρησε η τελευταία στρατιωτική πτήση στην οποία επέβαιναν στρατιώτες των ΗΠΑ.
Ταλιμπάν που φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό, οπλισμό κ.λπ. στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου αναχώρησε η τελευταία στρατιωτική πτήση στην οποία επέβαιναν στρατιώτες των ΗΠΑ.
Marcus Yam via Getty Images

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν που βυθίζεται στο χάος μετά την απόκτηση που ελέγχου όλης της χώρας από τους Ταλιμπάν αλλά και την ενεργοποίηση του ISIS-K που έκανε αισθητή την παρουσία της με την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τα ξημερώματα αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ η τελευταία ενώ το Υπ.Άμυνας της χώρας έκλεισε το κεφάλαιο της 20ετους παρουσίας των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα με μια ανάρτηση στο Twitter στην οποία εμφανίζεται ο τελευταίος Αμερικανός ένστολος που επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος.

Πρόκειται για το τον υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας ο οποίος στην φωτογραφία που αναρτήθηκε εμφανίζεται να επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η δε φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν» αναφέρει η σχετική ανάρτηση του Υπουργείου.

Ωστόσο εκατοντάδες αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και να επιβιβαστούν σε μια από τις τελευταίες ”πτήσεις σωτηρίας”.

Μετά την αναχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών, στην Καμπούλ ακούστηκε μια ομοβροντία από πυροβόλα όπλα εν είδει πανηγυρισμών για την απελευθέρωση της χώρας αφού επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου ενώ σε σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου προς την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν αντάλλασσαν συγχαρητήρια.

«Γράψαμε ιστορία»

«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποχωρήσει.

«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ‘ιερού πολέμου’), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές».

Η ήττα των ΗΠΑ, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, αποτελεί «μάθημα» για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, δήλωσε από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», έκρινε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. «Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο» και συμπλήρωσε πως

Η επικράτηση των Ταλιμπάν είναι μια νίκη που ανήκει σε «όλους» τους Αφγανούς διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ισλαμιστικό κίνημα θέλει να διατηρήσει «καλές διπλωματικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

«Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (...) Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας», είπε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, που εκφράστηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Θέλουμε να έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ταλιμπάν που φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό, οπλισμό κ.λπ. στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου αναχώρησε η τελευταία στρατιωτική πτήση στην οποία επέβαιναν στρατιώτες των ΗΠΑ.
Ταλιμπάν που φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό, οπλισμό κ.λπ. στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από όπου αναχώρησε η τελευταία στρατιωτική πτήση στην οποία επέβαιναν στρατιώτες των ΗΠΑ.
Marcus Yam via Getty Images

Οι ΗΠΑ θα «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν αν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα.

«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα.

Η «νέα διπλωματική αποστολή» θα διαθέτει «νέα ομάδα», με επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν», ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «βοηθά» Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ’ αυτόν. Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες.

Αγνοώντας τις ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως άνοιξε «νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν», στο οποίο θα πρωταγωνιστεί «η διπλωματία μας». «Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν», πιθανόν οδικώς, ανέφερε.

Η διαδικασία πάντως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη η γρήγορη», συμπλήρωσε.

Προσευχή Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.
Προσευχή Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.
Marcus Yam via Getty Images

«Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στη χώρα

«Εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών, αναγνώρισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε.

Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή