ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2020 10:01 EEST | Updated 04/07/2020 10:10 EEST

Ocean Viking: Εντάσεις, απόπειρες αυτοκτονίας και απειλές εν πλω

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ανθρωπιστικό πλοίο που περισυνέλεξε 180 μετανάστες στη Μεσόγειο πριν αρκετές μέρες.

NurPhoto via Getty Images

Καβγάδες, απόπειρες αυτοκτονίας, απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του πληρώματος: η ένταση έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό πάνω στο Ocean Viking, που το ανθρωπιστικό πλοίο το οποίο περισυνέλεξε πριν αρκετές μέρες 180 μετανάστες στη Μεσόγειο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», για πρώτη φορά.

NurPhoto via Getty Images

Αφότου δύο άνδρες έπεσαν στη θάλασσα σε μια κίνηση απελπισίας χθες, η σημερινή ημέρα άρχισε πριν διανεμηθεί το πρόγευμα με μια απόπειρα αυτοκτονίας δι′ απαγχονισμού, ακολούθησε καβγάς στον οποίο ενεπλάκησαν αρκετοί από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο της SOS Μεσόγειος κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών επιχειρήσεων, στις 25 και 30 Ιουνίου.

Εκτοτε, ”η κατάσταση πάνω στο πλοίο έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ασφάλεια των 180 διασωθέντων και του πληρώματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί”, εξήγησε η SOS Μεσόγειος, που ναυλώνει το πλωτό ασθενοφόρο στο οποίο επιβιβάστηκε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιβιβάστηκε και για τον οποίο η ΜΚΟ ζητεί ”άμεση” αποβίβαση.

SHAHZAD ABDUL via Getty Images

Δεδομένης της ”ακραίας έντασης” που επικρατεί στο πλοίο, το Ocean Viking κήρυξε ”κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά” για ένα πλοίο της SOS Μεσόγειος, της οποίας οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εδώ και 4,5 χρόνια είχαν αρχίσει με το Aquarius, εξήγησε η εκπρόσωπος Λοράνς Μποντάρ.

ASSOCIATED PRESS

Από την Πέμπτη στη γέφυρα του πλοίου ξέσπασαν αρκετές φιλονικίες, κυρίως μεταξύ εθνοτικών ομάδων και έξι απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφηκαν.

Η γέφυρα χωρίζεται στο εξής σε ομάδες: μια πλειοψηφία μεταναστών, περίπου 130 που υπομονετικά περιμένουν να μπορέσουν να φράσουν στις ακτές της Ευρώπης μετά τη διαφυγή τους από τη Λιβύη, μια ανήσυχη μειονότητα για την οποία η SOS Μεσόγειος ζήτησε το απόγευμα ιατρική διακομιδή λόγω ”νευρικού κλονισμού” που περιλαμβάνει 44 Τυνήσιους, Μαροκινούς και Αιγύπτιους. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, η ομάδα της ΜΚΟ, με την πορτοκαλί στολή, που χρειάστηκε να διπλασιάσει το προσωπικό της στη γέφυρα για λόγους ασφαλείας.

SHAHZAD ABDUL via Getty Images

Το Ocean Viking έχει κατευθυνθεί στ′ ανοικτά της Σικελίας, περιμένοντας ένα σινιάλο για αποβίβαση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Sponsored Post