Ουάσινγκτον: Η πρώτη πολιτεία που νομιμοποιεί την ανθρώπινη κομποστοποίηση

Οι «πράσινες» κηδείες κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
ASSOCIATED PRESS

Θεωρείται ως το κατάλληλο τέλος για μια φλούδα μπανάνας ή μια χούφτα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ. Αλλά τώρα και οι άνθρωποι καλούνται να εξετάσουν το θέμα της κομποστοποίησης και άλλων φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών «κηδείας».

Μιλώντας πριν από μια συζήτηση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Σιάτλ την Κυριακή, ο Λιν Κάρπεντερ - Μπογκς, καθηγητής επιστήμης του εδάφους και βιώσιμης γεωργίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Ο θάνατος σίγουρα δεν είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος στη ζωή μας. Αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές λύσεις».

Η Ουάσινγκτον έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποίησε την ανθρώπινη κομποστοποίηση, την ώρα που σε πολλές χώρες παρατηρείται μια απότομη αύξηση των αιτήσεων για τις λεγόμενες «πράσινες» ταφές και άλλες πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή ταφή και την αποτέφρωση.

ASSOCIATED PRESS

Ο Κάρπεντερ - Μπογκς, ο οποίος είναι και επιστημονικός σύμβουλος της Recompose, μιας εταιρείας με έδρα το Σιάτλ που σχεδιάζει να ανοίξει την πρώτη μονάδα ανθρώπινης κομποστοποίησης, παρουσίασε δεδομένα από ένα πιλοτικό πρότζεκτ στο οποίο έξι σοροί λιπασματοποιήθηκαν για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλα τα ανθρώπινα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των οστών και των δοντιών, μετατρέπονται αξιόπιστα σε λίπασμα (τα μη οργανικά υλικά όπως οι βηματοδότες και τα τεχνητά ισχία υποβάλλονται σε διαλογή και ανακυκλώνονται). Το έδαφος βρέθηκε επίσης ότι περιείχε χαμηλά επίπεδα κολοβακτηριδίων - ένδειξη βιολογικής ασφάλειας - που σημαίνει ότι οι συγγενείς θα μπορούσαν να διασκορπίσουν με ασφάλεια τα κατάλοιπα των αγαπημένων τους σαν στάχτες ή να τα χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα τριαντάφυλλο ή να κάνουν γόνιμη μια έκταση με λαχανικά.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τον Κάρπεντερ - Μπογκς, η αποτέφρωση ενός ατόμου στις ΗΠΑ παράγει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο η καύση 800.000 βαρελιών πετρελαίου - που είναι ισοδύναμο με μια πτήση από το Λονδίνο στη Ρώμη.

Πώς λειτουργεί η ανθρώπινη κομποστοποίηση

Η διαδικασία, γνωστή ως φυσική οργανική σμίκρυνση, μετατρέπει το πτώμα σε χώμα.

Το σώμα καλύπτεται από φυσικά υλικά, όπως άχυρο ή πριονίδια και μέσα σε περίπου τρεις έως επτά εβδομάδες, χάρη στη μικροβιακή δραστηριότητα, διασπάται σε χώμα. Ενώ το νεκρό σώμα διασπάται η οικογένεια του νεκρού μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση και με το πέρας της διαδικασίας μπορεί να παραλάβει το χώμα που πλέον είναι ό,τι έχει απομείνει από τον αγαπημένο του. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την οικογένεια πως θα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το χώμα.

Εάν πάλι η οικογένεια δεν θέλει να το παραλάβει, η εταιρεία μπορεί να το διαθέσει σε τοπικές οργανώσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί για να θρέψει τη γη.

Η μέση ταφή μπορεί να κοστίσει από 8.000 ώς και 25.000 δολάρια. Η καύση μπορεί να φτάσει τα 6.000 δολάρια. Η ανθρώπινη κομποστοποίηση θα κοστίζει πιθανότατα περί τα 5.500 δολάρια.

(με πληροφορίες από Guardian, BBC)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα