ΟΗΕ: Η Σαουδική Αραβία και ο Πρίγκιπας Σαλμάν υπεύθυνοι για την δολοφονία Κασόγκι

Τι αναφέρει η εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιέζ Καλαμάρ.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανέφερε η εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιέζ Καλαμάρ.

Η επίμαχη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως η δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι «αποτελεί άνευ δίκης εκτέλεση για την οποία είναι υπεύθυνο το Κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Η Καλαμάρ ζήτησε από τα κράτη να επεκτείνουν τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας και τα περιουσιακά του στοιχεία, έως ότου να αποδείξει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την δολοφονία.

Αφού ερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ ανακοινώνει στην έκθεσή της ότι «διαπίστωσε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που δικαιολογούν την διεξαγωγή μίας επιπλέον έρευνας για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post και επικριτής του σαουδάραβικού θρόνου, εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Όπως ανέφερε σαουδάραβας εισαγγελέας, το πτώμα του δημοσιογράφου διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Στα συμπεράσματα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, γίνεται λόγος για «σκόπιμη και προσχεδιασμένη εκτέλεση», για την οποία η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία που επιβάλλουν την περαιτέρω έρευνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα”, δήλωσε η εισηγήτρια.

Το βασίλειο του Κόλπου έχει ενοχοποιήσει 11 άτομα για τη δολοφονία του Κασόγκι και επιδιώκει τη θανατική ποινή πέντε από αυτούς.

Η Καλαμάρ ζήτησε προσωρινά την αναστολή της δίκης.

Πηγή: Reuters, BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα