ΟΗΕ: Εργαλειοποίηση ανθρώπων από τη Λευκορωσία καταγγέλλουν ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Handout . via Reuters

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης με κοινή τους ανακοίνωση μια «ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση ανθρώπων» από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία με στόχο την «αποσταθεροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έπειτα από μια έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΣΑ που συγκάλεσε η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, οι έξι εν λόγω χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο) τόνισαν στο ανακοινωθέν τους ότι στόχος της Λευκορωσίας είναι παράλληλα «να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες» και «να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία σχετικά με την πίεση που ασκεί η τελευταία για προώθηση προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά της εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ διαχέεται στην παγκόσμια σκηνή. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να παρέμβει για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ τόνισε ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας «εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, είπε ότι ο Πούτιν της επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση και της παραπονέθηκε για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα, η έκρυθμη κατάσταση με τους παγιδευμένους πρόσφυγες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας είχε γίνει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Αμερικανού προέδρου, Τζό Μπάιντεν.

Η ανάμειξη ηγετών από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου σηματοδοτεί μια δραματική στροφή στην πολύμηνη συνοριακή αντιπαράθεση της Ε.Ε. με το καθεστώς του Μινσκ, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο - όπως καταγγέλλουν οι γειτονικές χώρες - άρχισε να δελεάζει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού ώστε να έρθουν στη Λευκορωσία και από εκεί να τους κατευθύνει για να περάσουν παράνομα σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα έχει γίνει πρώτο θέμα στην Ευρώπη, αφού η Λευκορωσία έστειλε χιλιάδες μετανάστες στα πολωνικά σύνορα, οι οποίοι στη συνέχεια έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν «παγιδευτεί» εδώ και μερικές ημέρες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, όπου ζεσταίνονται καίγοντας κορμούς, για να μπορέσουν να αντέξουν τις θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP