ΟΗΕ προς Ρωσία: Μην αποσυνδέσετε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο

Έκκληση του γγ του ΟΗΕ προς τη Ρωσία, καθώς συνεχίζεται το «θρίλερ» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
via Associated Press

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε την Παρασκευή ότι η ενέργεια που παράγεται στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια- τον μεγαλύτερο της Ευρώπης- ανήκει στην Ουκρανία και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο Γκουτέρες, ερωτηθείς για ενδεχόμενα ρωσικά σχέδια για εκτροπή ενέργειας προς το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε σε δημοσιογράφους στην Οδησσό πως ο σταθμός θα έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθεί. «Προφανώς ο ηλεκτρισμός από τη Ζαπορίζια είναι ουκρανικός ηλεκτρισμός και είναι απαραίτητος ειδικά κατά τον χειμώνα για τον ουκρανικό λαό. Και αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή» τόνισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι είναι προτεραιότητα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το σταθμό και να επιτραπεί να μπει ομάδα επιθεωρητών.

Η ουκρανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Energoatom, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που χαρακτηρίζει ως ρωσικά σχέδια για αποσύνδεση «στο προσεχές μέλλον» μονάδων ενέργειας στον σταθμό της Ζαπορίζια από το ουκρανικό σύστημα ηλεκροδότησης. Αυτό είναι κάτι στο οποίο η Ρωσία είχε αναφερθεί στο παρελθόν, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της να λέει τον Μάιο ότι Ρωσία θα μπορούσε να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο και να τον ενσωματώσει στο δικό της εάν το Κίεβο αρνηθεί να πληρώνει για το ρεύμα από αυτόν. Ωστόσο τότε εκπρόσωπος της Energoatom είχε πει στο BBC πως θα χρειάζονταν χρόνια για να συνδεθεί ο σταθμός με τη Ρωσία.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για προετοιμασία προβοκάτσιας στον σταθμό, ο οποίος κατελήφθη από τους Ρώσους τον Μάρτιο. Η περιοχή του έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters