Ουκρανία: Κοριτσάκι πέθανε από αφυδάτωση στην αποκλεισμένη Μαριούπολη

Η μικρή Τάνια ήταν μόλις 6 ετών.
Alexander Ermochenko via Reuters

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένα κοριτσάκι 6 ετών πέθανε μόνο του από αφυδάτωση στα ερείπια του σπιτιού της στη Μαριούπολη, μετά από βομβαρδισμούς από ρωσικές δυνάμεις που κατέστρεψαν το κτίριο και κόστισαν τη ζωή στη μητέρα της.

Ο σφοδρός βομβαρδισμός της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει διακόψει την παροχή νερού, θέρμανσης και ρεύματος στην πόλη-λιμάνι των περίπου 400.000 ανθρώπων και έχει εμποδίσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν σε πολλά σημεία που έχουν δεχθεί επίθεση.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσο καιρό η μικρή, δυνατή πολίτης της Μαριούπολης πάλευε για τη ζωή της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσα βάσανα έπρεπε να υπομείνει ένα αθώο παιδί», δήλωσε ο δήμαρχος, Βαντίμ Βοϊτσένκο, αναφερόμενος στην μικρή Τάνια.

«Τα τελευταία λεπτά της ζωής της ήταν μόνη, εξαντλημένη, φοβισμένη, τρομερά διψασμένη. Αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές ιστορίες από τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό για οκτώ ημέρες» σημείωσε σε δραματικούς τόνους ο Βοϊτσένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να πεθάνει ένα παιδί με τέτοιο τρόπο στον 21ο αιώνα.

«Το 2022, από αφυδάτωση», είπε, παρομοιάζοντας την ανθρωπιστική κρίση σε ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας με αυτή που δημιουργήθηκε από τη ναζιστική εισβολή κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε καταγράψει τουλάχιστον 406 αμάχους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.