Ουκρανία: Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ προειδοποιεί για διαρροή τοξικού οξέος

Μετά από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό σε δεξαμενή νιτρικού οξέος στο Σεβεροντονέτσκ.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Μια δεξαμενή νιτρικού οξέος χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη πόλη Σεβεροντονέτσκ, πάνω στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι.

Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο Γκαϊντάι κάλεσε τους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο από τα τοξικά αέρια που ενδεχομένως να εκλυθούν από τη δεξαμενή.

Ο Γκαϊντάι ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ένα μεγάλο, ροζ νέφος στον ουρανό της πόλης. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τυχόν θύματα.

«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σέρχι Γκαϊντάι.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο.

«Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης»,συνέχισε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε εξηγώντας ότι «αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP