Ουκρανία: Ρώσος στρατιώτης δήλωσε ένοχος στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου

Ομολόγησε τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.
via Associated Press

Ενας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ομολόγησε την ενοχή του την Τετάρτη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή πυροβόλησε έναν 62χρονο Ουκρανό στο κεφάλι μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

via Associated Press

Ο Σισιμαρίν αιχμαλωτίστηκε και διώχθηκε σύμφωνα με ένα τμήμα του ουκρανικού ποινικού κώδικα, που αφορά τους νόμους του πολέμου.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είχε πει προηγουμένως ότι το γραφείο της προετοιμάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου εναντίον 41 Ρώσων στρατιωτών για αδικήματα που περιελάμβαναν βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών, δολοφονίες αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους υπόπτους βρίσκονται στα χέρια της Ουκρανίας και πόσοι θα δικαστούν ερήμην.

via Associated Press

Το γραφείο της Βενεντίκτοβα είπε ότι εξετάζει συνολικά περισσότερα από 10.700 πιθανά εγκλήματα πολέμου, στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων στρατιωτών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η δίκη του Σισιμαρίν ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο δικαστήριο ενώ δικηγόροι και δικαστές συζητούσαν δικονομικά ζητήματα. Οι ουκρανικές αρχές δημοσίευσαν μερικές λεπτομέρειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα από την έρευνά τους για την υπόθεσή του.

Ο εν λόγω στρατιωτικός ήταν μέλος μιας ομάδας ρωσικών στρατευμάτων που διέφυγαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στις 28 Φεβρουαρίου. Φέρονται να πυροβόλησαν εναντίον ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου και κατέλαβαν το όχημα και στη συνέχεια το οδήγησαν στο Τσουπαχίβκα, ένα χωριό περίπου 200 μίλια ανατολικά του Κιέβου.

Στο δρόμο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, οι Ρώσοι στρατιώτες είδαν έναν άνδρα να περπατά στο πεζοδρόμιο και να μιλάει στο τηλέφωνό του. Ο Σισιμαρίν έλαβε εντολή να σκοτώσει τον άνδρα για να μην μπορεί να τους αναφέρει στις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές. Η εισαγγελέας δεν κατάφερε να διαπιστώσει ποιος έδωσε την εντολή.

Ο Σισιμαρίν πυροβόλησε με καλάσνικόφ του μέσα από το ανοιχτό παράθυρο και πέτυχε το θύμα στο κεφάλι.

«Ο άνδρας πέθανε επί τόπου, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο στις 4 Μαΐου με τον Σισιμαρίν να μιλά μπροστά στην κάμερα και να περιγράφει εν συντομία πώς πυροβόλησε τον άνδρα. Η SBU περιέγραψε το βίντεο ως «μία από τις πρώτες ομολογίες των εχθρικών εισβολέων».

«Με διέταξαν να πυροβολήσω», είπε ο καθ’ομολογίαν δράστης. «Τον πυροβόλησα. Επεσε. Και συνεχίσαμε».