Ουκρανία: Τουλάχιστον 31 νεκροί μετά από μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας

Σύμφωνα με το Κίεβο χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι. Ανάμεσα στα θύματα ένας πρώην διεθνής μπασεκτμπολίστας.
Firefighters work to extinguish a fire at a damaged apartment building after a Russian attack in Odesa, Ukraine, Friday, Dec. 29, 2023. (AP Photo/Artem Perfilov)
Firefighters work to extinguish a fire at a damaged apartment building after a Russian attack in Odesa, Ukraine, Friday, Dec. 29, 2023. (AP Photo/Artem Perfilov)
via Associated Press

Τριάντα ένα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 138 τραυματίστηκαν από τη μαζική αεροπορική επίθεση σε κοινωνικές και ζωτικές υποδομές της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία, με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουκρανίας, που έδωσε νεότερο απολογισμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 122 πυραύλους και 36 drones την Παρασκευή σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Μικόλα Ολεστσουκ έγραψε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ότι ήταν ”η πιο μαζική αεροπορική επίθεση” από την αρχή της εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η μεγάλης έκτασης αεροπορική επίθεση τις τελευταίες ημέρες του χρόνου δείχνει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ”συζήτηση για ανακωχή” με το Κρεμλίνο σε μια εποχή όπου υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης δυτικής υποστήριξης για το Κίεβο.

″Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανοί ξύπνησαν με τον ισχυρό ήχο εκρήξεων. Μακάρι αυτοί οι ήχοι των εκρήξεων στην Ουκρανία να μπορούσαν να ακουστούν σε όλον τον κόσμο”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση στους συμμάχους του Κιέβου να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.

Καπνός υψώνεται πίσω από ένα κτίριο που υπέστη ζημιές κατά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.
Καπνός υψώνεται πίσω από ένα κτίριο που υπέστη ζημιές κατά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.
via Associated Press

Στην πρωτεύουσα Κίεβο τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν αφότου επλήγησαν μια αποθήκη, πολυκατοικίες και άλλα ακατοίκητα κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Μαρία, κάτοικος Κιέβου, δήλωσε στο Reuters πως ξύπνησε από έναν ”τρομερό κρότο” και βρήκε καταφύγιο στο μπάνιο του σπιτιού.

″Ήταν πολύ τρομακτικό. Ένας πύραυλος πετούσε στον αέρα και όλα γύρω τριγύρω βούιζαν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήθελα να τρέξω κάτω στο καταφύγιο”, είπε. ”Μόλις μπήκα στο μπάνιο, ο καθρέφτης πετάχτηκε από τον τοίχο”.

Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 87 πυραύλους κρουζ και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σύνολο 158 εναέριων ”στόχων” που πυροδότησε η Ρωσία.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες υποδομές και βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

″Η Ρωσία επιτέθηκε με όλα όσα είχε στο οπλοστάσιό της (...) Πυροδοτήθηκαν περίπου 110 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η Ρωσία μπορεί να δημιουργεί απόθεμα πυραύλων ώστε να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα. Τον περασμένο χειμώνα, εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν το ενεργειακό δίκτυο.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το σημερινό πλήγμα ήταν ”μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και χωριά” αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε διακοπές ρεύματος στις περιοχές της νότιας Οδησσού, του βορειανατολικού Χάρκιβ, του κεντρικού Ντνιπροπετρόφσκ και στην περιοχή έξω από το Κίεβο.

Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, πυροσβέστες εργάζονται στο χώρο ενός κτιρίου που υπέστη ζημιές μετά από ρωσική επίθεση στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023. (Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης μέσω AP)
Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, πυροσβέστες εργάζονται στο χώρο ενός κτιρίου που υπέστη ζημιές μετά από ρωσική επίθεση στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023. (Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης μέσω AP)
via Associated Press

Πληροφορίες για εκτεταμένες ζημιές

Καθώς οι διασώστες έψαχναν ανάμεσα στα ερείπια που προκάλεσε επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια, ο Βίκτορ Τσουχούνοφ, 73 ετών, δήλωσε στο Reuters πως ήταν στο σπίτι του όταν άκουσε ξαφνικά μια ισχυρή έκρηξη.

″Μια γυναίκα πέθανε εδώ. Δεν ξέρω αν ο γιος της ήταν στο σπίτι, ίσως να ήταν στη δουλειά”, είπε για το σπίτι.

Πύραυλοι έπληξαν επίσης αρκετές εγκαταστάσεις υποδομών στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο, ένα σπίτι και ένα εξαώροφο κτίριο, ανέφερε η αστυνομία.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε κτίρια κατοικιών.

Στην περιφέρεια του Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μη κατονομαζόμενης κρίσιμης υποδομής, ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη Λβιβ που καταστράφηκε, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Τρία σχολεία και ένα νηπιαγωγείο υπέστησαν επίσης ζημιές, είπε ο δήμαρχος.

Στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ, πυραυλικό πλήγμα κατέστρεψε μια αποθήκη, εγκαταστάσεις βιομηχανίας, ιατρικές εγκαταστάσεις και αποθήκη μεταφορών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 11 τραυματίστηκαν, είπε.

Σκοτώθηκε ο παλαίμαχος διεθνής Ουκρανός Βίκτορ Κομπζίστι από πυραυλική επίθεση

Τον θάνατο του παλαίμαχου διεθνή μπασκετμπολίστα, Βίκτορ Κομπζίστι, θρηνεί το ουκρανικό μπάσκετ. Ο Κομπζίστι σκοτώθηκε το πρωί (29/12), σε ηλικία 44ων ετών, όταν ρωσικό drone βομβάρδισε την οικία του στο Λβιβ. Ο γιος του, Ολεκσάντρ Κομπζίστι, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ουκρανικού μπάσκετ, αγωνίζεται στην KK Mέγκα Βιζούρα στο Βελιγράδι, ομάδα που ανήκει στον διάσημο ατζέντη Μίσκο Ραζνάτοβιτς.

Ο Βίκτορ Κομπζίστι συμμετείχε σε δύο Eurobasket, σε αυτό του 2001 και σε αυτό του 2005 ως παίκτης της εθνικής Ουκρανίας. Διετέλεσε συνεργάτης του Άιναρς Μπαγκάτσκις στο τεχνικό τιμ της Μπουντιβέλνικ, η οποία επί των ημερών του κατέκτησε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα Ουκρανίας, το 2013 και το 2014.

Ως αθλητής φόρεσε τη φανέλα των Σαμάρα, Άζοβμας, Γιάμπολγκας και Ντνίπρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή