Ουκρανικές επιθέσεις σε Μπέλγκοροντ και Κριμαία αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι

Για απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ.
Φωτιές στο Μπέλγκοροντ (2 Ιουνίου).
Φωτιές στο Μπέλγκοροντ (2 Ιουνίου).
GOVERNOR OF BELGOROD REGION via Reuters

Οι βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού δύο άτομα σκοτώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από τα σύνορα, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

«Τη νύχτα ήταν αρκετά ανήσυχα» ανέφερε μέσω Telegram, προσθέτοντας πως το Σεμπεκίνο και το Βολοκονόφσκι υπέστησαν «πολλές» ζημιές από βομβαρδισμούς το βράδυ.

Πάνω από 4.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε προσωρινές κατοικίες στην περιοχή, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία νότια και δυτικά.

Στα τέλη του Μαΐου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι απώθησαν μία από τις σοβαρότερες διασυνοριακές επιθέσεις από μια «ομάδα δολιοφθοράς» που μπήκε από την Ουκρανία στη Ρωσία, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Η Ουκρανία αρνείται πως επιτέθηκε στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα και επίσης αρνείται πως οι ένοπλες δυνάμεις της εμπλέκονται σε εισβολές στο Μπέλγκοροντ. Η ίδια λέει πως πραγματοποιούνται από Ρώσους εθελοντές μαχητές.

Το Σάββατο ο Γκλάντκοφ είπε ότι συνόδεψε περίπου 600 παδιιά από το Σεμπεκίνο και το Γκραϊβόροφ στο Γιαροσλάβλ και την Καλούγκα. «Τα παιδιά του Σεμπεκίνο ανησυχούν πολύ για την πόλη τους» είπε. Μιλώντας στα ρωσικά MME είπε ότι η περιοχή πλέον ζει σε «συνθήκες πραγματικού πολέμου». Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα δεν λέει ότι διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, μα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Επίσης, διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Κριμαία είπε πως πέντε drones καταρρίφθηκαν και τέσσερα υπέστησαν παρεμβολές, χωρίς να πλήξουν τους στόχους τους στο Τζάνκοϊ στην Κριμαία. Δεν υπήρξαν απώλειες μα έσπασαν τζάμια σε αρκετά σπίτια, είπε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, προσθέτοντας πως ένα drone που δεν είχε εκραγεί βρέθηκε κοντά σε κατοικημένο κτίριο, με αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνση περίπου 50 ατόμων στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Τζάνκοϊ. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε εδώ και καιρό πως η πόλη και η γύρω περιοχή έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Μόσχας στην Κριμαία.

Με πληροφορίες από Reuters