«Πυρετός» τεχνητής νοημοσύνης χτυπά τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει στη Wall Street με την JP Morgan να κερδίζει κατά κράτος.
DADO RUVIC via Reuters

Οι τράπεζες είναι ο επόμενος μεγάλος «πελάτης» της τεχνητής νοημοσύνης καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, συνειδητοποιούν πλέον οτι «η τεχνολογία αλλάζει τους κανόνες του ... παιχνιδιού».

Η Deutsche Bank χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα την τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώσει τα χαρτοφυλάκια πλούσιων πελατών της. Η ING εντοπίζει τους πιθανούς κακοπληρωτές ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι οι τραπεζίτες της «πειραματίζονται» σε ένα «ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον».

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης.
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης.
via Associated Press

Από την πλευρά της η JPMorgan, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα που διαφημίστηκε παγκοσμίως για τις 3651 θέσεις εργασίες που δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο και σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αναζητώντας ταλέντα για την ενίσχυση του προσωπικού της η JP Mprgan έχει αφήσει κατά πολύ πίσω, τους ανταγωνιστές της Citigroup και Deutsche Bank, σύμφωνα με τα στοιχεία του Evident.

Η επανάσταση στην Wall Street ξεκίνησε

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται μέσα στη Wall Street καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εξελισσόμενη τεχνολογία και τον πιθανό αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις.

Στις τράπεζες που έχουν στραφεί ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, το 40% όλων των νέων θέσεων εργασίας αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως μηχανικοί δεδομένων και quants, δικηγόροι με εξειδίκευση στην ηθική και την διακυβέρνηση.

Οι τράπεζες της Wall Street χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη «για να βρουν πιο προσαρμοσμένες λύσεις αντιστάθμισης κινδύνου» και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Επενδυτικές προτάσεις που μπορούν τεράστια κέρδη αλλά και γιγαντιαίες απώλειες.
Επενδυτικές προτάσεις που μπορούν τεράστια κέρδη αλλά και γιγαντιαίες απώλειες.
via Associated Press

Η Eigen Technologies, η οποία παρέχει στις Goldman Sachs και ING υπηρεσίες τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζει ότι οι έρευνες από τράπεζες πενταπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Η κυκλοφορία του ChatGPT του Open AI τον Νοέμβριο του 2022 «έκανε όλους - το διοικητικό συμβούλιο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και την ηγεσία των τραπεζών - να συνειδητοποιήσουν ότι το παιχνίδι πλέον παίζεται σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε η Alexandra Mousavizadeh, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής της Evident.

Ακριβοπληρωμένα τα ταλέντα

«Αυτό που ακριβοπληρώνουν πλέον οι εταιρείες είναι τα ταλέντα», είπε η Mousavizadeh,, περιγράφοντας την κατάσταση ως «έναν αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης».

Το έπαθλο είναι η προοπτική ότι οι καθημερινές εργασίες θα διεκπεραιώνονται πιο αποτελεσματικά ενώ η σύνθετη ανάλυση και η μοντελοποίηση κινδύνου θα γίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα δελεαστικό στον τραπεζικό τομέα, όπου κρίσιμες επενδυτικές αποφάσεις κρίνονται σε μια τεράστια βάση δεδομένων, η οποία είναι παιχνιδάκι με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη «για να βρουν πιο προσαρμοσμένες λύσεις αντιστάθμισης κινδύνου στις ανταλλαγές επιτοκίων και τα παράγωγα μετοχών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους πελάτες», δήλωσε ο Steven Burrows, διευθυντής της Fieldfisher.

Βαθιά μόρφωση

Η Deutsche Bank αναπτύσσει τη λεγόμενη «βαθιά μάθηση» για να αναλύσει εάν οι διεθνείς πελάτες ιδιωτικής τραπεζικής έχουν επενδύσει υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και αντιστοιχούν μεμονωμένους πελάτες με τα κατάλληλα κεφάλαια, ομόλογα ή μετοχές. Ετσι, η δουλειά των επενδυτικών συμβούλων είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του συνδυασμού τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης», δήλωσε η Kirsten-Anne Bremke, επικεφαλής data της Deutsche Bank.

 Η μετοχή της Deutsche Bank διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η μετοχή της Deutsche Bank διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
via Associated Press

Η JPMorgan έχει παρόμοια σχέδια. Κατέθεσε αίτηση για gνα δημιουργήσει μια υπηρεσία παρόμοια με το ChatGPT και να βοηθήσει τους επενδυτές πελάτες της να επιλέξουν συγκεκριμένες μετοχές.

Τον Απρίλιο, η τράπεζα δήλωσε ότι είχε κατοχυρώσει ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και βαθιά μάθηση για να ερμηνεύει εάν οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι επιθετικές, προκειμένου να έχει μια σφαιρική εικόνα για το που οδηγεί η νομισματική πολιτική της.

Διορατικός ο Buffet ή απλά άλλης γενιάς;

Πολλοί επιχειρηματίες-επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett, βλέπουν ωστόσο κιν΄δυνους στην υιοθέτηση πολύπλοκων συστημάτων AI.

O Warren Buffett συχνά εκφράζει την ανησυχία του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
O Warren Buffett συχνά εκφράζει την ανησυχία του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Rick Wilking via Reuters

«Όταν κάτι μπορεί να κάνει τα πάντα, ανησυχώ λίγο», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας στις 6 Μαΐου. «Επειδή ξέρω ότι δεν θα μπορέσουμε να το ανακαλύψουμε».

Η Wells Fargo χρησιμοποιεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να καθορίσει ποιες πληροφορίες πρέπει να αναφέρουν οι πελάτες στις ρυθμιστικές αρχές και πώς μπορούν να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas χρησιμοποιεί chatbots για να απαντά σε ερωτήσεις πελατών, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να εντοπίσει και να αποτρέψει την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος.

Το ίδιο και το Cast της Societe Generale, που χρησιμοποιεί την υπολογιστική του ισχύ για να ανιχνεύσει για πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά στις κεφαλαιαγορές. Λειτουργεί σε 26 γλώσσες και επεξεργάζεται 2,5 εκατομμύρια ώρες συνομιλίας και 347 εκατομμύρια email κάθε χρόνο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το 35% του κλάδου των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών λειτουργιών στις ΗΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει «ακραία οφέλη» και να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Επενδυτικοί σύμβουλοι AI

«Οι τράπεζες, έχουν καθήκον να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους και να μην συναλλάσσονται με αναξιόπιστες πηγές. Και αυτό είναι ένα ζήτημα καθώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται», ενέφερε η Anne Beaumont, συνεργάτης της Friedman Kaplan Seiler Adelman & Robbins στη Νέα Υόρκη.

«Πώς δείχνετε στους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές ότι κάνατε το καθήκον σας όταν έχετε χρησιμοποιήσει ένα προϊόν χωρίς να γνωρίζετε πραγματικά από που λαμβάνει τις πληροφορίες;» είπε.

Ο Άλαν Μπλάκγουελ, καθηγητής διεπιστημονικού σχεδιασμού στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είπε ότι «μια τράπεζα θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα δημόσιων πηγών. «Πως μια αξιοσέβαστη τράπεζα θα δώσει επενδυτικές συμβουλές στους πελάτες σας, ίδιες με αυτές που μπορούν να βρούν και οι ίδιοι στο Reddit;» υπογραμμίζει.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως είναι ακόμη ένα ακριβό σπορ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eigen, Lewis Liu, το κόστος χρήσης μεγάλων μοντέλων για την απάντηση μιας ερώτησης μπορεί να φτάσει τα 14 δολάρια ανά ερώτημα,«όταν ο δικηγόρος θα σας χρεώσει με 6 δολάρια για μια ερώτηση και θα σας έχει έτοιμη την απάντηση για τους κινδύνους σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η AI ακόμα εκπαιδεύεται σε αυτό».