Κατάρρευση της τράπεζας First Republic: Η JPMorgan αγοράζει περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις

Τι προβλέπει η συμφωνία που θέτει υπό τον έλεγχο της JPMorgan την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.
Gary Hershorn via Getty Images

Η αρμόδια ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η τράπεζα First Republic Bank (FRB) έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της, ενώ έχει επιτευχθεί μία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας στην JPMorgan Chase & Co.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.

Η JPMorgan Chase & Co, θα εξαγοράσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της FRB και όλες τις καταθέσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η DFPI.

“Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε (τις διαδικασίες) και το πράξαμε”, δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. “Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF).

Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Η διάσωση της First Republic «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα», λέει ο επικεφαλής της JPMorgan

Η διάσωση της αμερικανιής περιφερειακής τράπεζας First Republic, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών, πριν εξαγοραστεί σε μεγάλο μέρος της από την JPMorgan Chase, «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον.

Μολονότι οι πτωχεύσεις δύο άλλων τραπεζών το Μάρτιο είχαν συγκλονίσει το χρηματοπιστωτικό κόσμο και είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη First Republic, «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές», υποστήριξε επίσης ο αξιωματούχος στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης σε δημοσιογράφους.

Δημοφιλή