Eurostat: Σημαντικά μειωμένος στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σταθερά υψηλός στο 11,4% τον Απρίλιο από 11,3% τον Μάρτιο.
Xinhua News Agency via Getty Images

Νέα αποκλιμάκωση καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο όπου κλείνει στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρόμοια πορεία καταγράφει ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη, που αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7% τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7%, έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία και η Σλοβακία (12,3%), η Εσθονία (11,2%) και η Λιθουανία (10,7%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (2%), το Βέλγιο (2,7%), η Ισπανία (2,9%), η Κύπρος (3,6) και η Ελλάδα (4,1%).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και έχει διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Υψηλές οι τιμές στα τρόφιμα

Στην Ελλάδα, παρότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει καθοδική πορεία, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση κατά 11,4% που καταγράφεται στον πληθωρισμό τροφίμων για τον Απρίλιο του 2023 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι περίπου ίδια με την αύξηση κατά 11,3% που κατέγραψε η Στατιστική Αρχή έναν χρόνο πριν, ήτοι τον Απρίλιο του 2022.

Οι τιμές της ενέργειας τον Απρίλιο του 2022 είχαν αύξηση 57,6%, ενώ τον φετινό Απρίλιο κατέγραφαν μείωση 17,8%.

Οι αιτίες της διαφορετικής αυτής πορείας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από δύο παράγοντες: το κόστος της ενέργειας και το κόστος των υπόλοιπων μέσων παραγωγής, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ζητήματα αισχροκέρδειας.

Δημοφιλή