Ουκρανικό: H Γερμανία μπλοκάρει την έγκριση του αγωγού φυσικού Nord Stream 2

Το ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς ενώ νωρίτερα πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
|
Sean Gallup via Getty Images

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχιθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνησή λαμβάνει αυτό το μέτρο ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

″Ακούγεται σαν ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πιστοποίηση του αγωγού και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί”, είπε ο Σολτς, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η κατασκευή αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο χρειάζεται έγκριση από την ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για αρχίσει η διανομή φυσικού αερίου. Ο αγωγός αποτέλεσε πηγή διαμάχης με τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Επίσης σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού.

″Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας” και ”Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2″, πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουρκανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει «τα δικά του μέτρα».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύκτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», επισήμανε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Απειλές από Μεντβέντεφ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 , προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σ’ έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2.000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου.

«Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγές: DW, Reuters