Ουκρανία: Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και στέλνει εκεί στρατό

Εντολή για είσοδο ρωσικών στρατευμάτων που θα «διασφαλίσουν την ειρήνη». Κυρώσεις στην Ρωσία διαμηνύει ο Μπορέλ.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Τις αποφάσεις του για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανακοίνωσε σε διάγγελμά προς τον ρωσικό λαό ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το Ουκρανικό- ενώ επίσης διέταξε την αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, για να «διασφαλίσουν την ειρήνη».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας ο Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα- που προβλέπει την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές αυτές για «ειρηνευτική επιχείρηση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων- είπε ότι «κρίνω απαραίτητο να λάβω μια απόφαση που θα έπρεπε να είχε ληφθεί καιρό πριν, για την άμεση αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Η κίνηση αυτή, όπως είπε, αποτελεί απευθείας αποτέλεσμα αυτού που χαρακτήρισε ως αποτυχία των συμφωνιών του Μινσκ, που είχαν σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων. «Δεν τους ενδιαφέρουν οι ειρηνικές λύσεις- θέλουν να αρχίσουν blitzkrieg (κεραυνοβόλο πόλεμο)» είπε, υποστηρίζοντας πως «κάθε μέρα συγκεντρώνουν δυνάμεις στο Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για «ακραίο εθνικισμό» και «ρωσοφοβία», ενώ υποστήριξε πως το Κίεβο στέλνει σαμποτέρ να στοχεύσουν ρωσικές υποδομές και να επιχειρεί να «σύρει ξένες χώρες σε σύγκρουση με τη χώρα μας». Ως προς τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε, θα σήμαιναν «άμεση απειλή επίθεσης εναντίον της χώρας μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους δεσμούς Ρωσίας και Ουκρανίας, λέγοντας ότι «δεν είναι απλά μια γειτονική ημέρα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας» και υποστηρίζοντας πως «η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εντελώς από τη Ρωσία, ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, από την Μπολσεβικική Κομμουνιστική Ρωσία...ο Λένιν και οι υποστηρικτές του το έκαναν με άκομψο τρόπο, αποξενώνοντας τις ιστορικές περιοχές της Ρωσίας. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν εκεί δεν ερωτήθηκαν καθόλου».

Αντιδράσεις από τη Δύση

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καταδικάζοντας την απόφαση της Ρωσίας για αναγνώριση των περιοχών αυτών, και λέγοντας πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για συντονισμό της αντίδρασής τους.

Από πλευράς της η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, είπε ότι σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συμφωνήθηκε πως Βρετανία και ΕΕ θα συντονίζονταν για την επιβολή κυρώσεων στο «καθεστώς Πούτιν» και τη συμπαράσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» (σ.σ έγινε την ίδια ημέρα) την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος άρχισε το διάγγελμά κάνοντας μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφέρθηκε στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014 και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.

Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία και ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία υποστήριξε- η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, είπε σχετικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

Gleb Garanich via Reuters

Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, πρόσθεσε και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσκισθεισών περιοχών.

«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», είπε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους είπε ότι είναι βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Πούτιν: Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ξανά κρίσιμη

Ο Πούτιν δήλωσε, στο διάγγελμά του, ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Επίσης κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία, ενώ κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς είπε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, υποστηρίζοντας πως οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας θα αυξηθούν σημαντικά σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Στο διαγγελμά του ανέφερε οτι οι απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας θα αυξηθούν σημαντικά σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αν η Ρωσία αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή όπως η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, τότε οι απειλές για τη χώρα μας θα αυξηθούν πολλές φορές», είπε ο Πούτιν και υπενθύμισε το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης «από το οποίο είναι σαφές ότι οι χώρες της συμμαχίας πρέπει να πολεμήσουν στο πλευρό ενός από τα μέλη τους εάν ένας Σύμμαχος θεωρείται ότι δέχεται επίθεση».

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι στη Ρωσία λένε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ είναι ενάντια στο να γίνει η Ουκρανία μέλος της συμμαχίας.

Ωστόσο, νωρίτερα υπογράφηκε ένα μνημόνιο που άνοιξε τις πόρτες στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτησή μου «γιατί το έκανες;» Υπό την πίεση των ΗΠΑ - αυτή είναι η απάντηση», κατέληξε ο Πούτιν.

Οι δύο υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο περιοχές έχουν βρεθεί στο προσκήνιο λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, την οποία πυροδότησε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ουκρανία και οι φόβοι για επικείμενη ρωσική εισβολή στη χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Τα περισσότερα διαγγέλματα σε ένα χρόνο - πέντε - από τον Πούτιν έγιναν το 2020, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία.

Το τελευταίο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 - την παραμονή των εκλογών για την Κρατική Δούμα.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει στην ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ′ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Δημοφιλή