Ουγκάντα: Πρωτοφανές κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης των ομοφυλόφιλων

Ο πρόεδρος της χώρας απορρίπτει νομοσχέδιο που προβλέπει θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους επειδή δεν είναι «αρκετά σκληρό».
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσέβενι, αρνήθηκε να υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που επιβάλλει τη θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία, ζητώντας να επιστραφεί στο κοινοβούλιο για να γίνει ακόμη πιο σκληρό.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Πέμπτη μετά από συνάντηση μεταξύ του προέδρου και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που αποφάσισαν να επιστρέψουν το σκληροπυρηνικό νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση «με προτάσεις για τη βελτίωσή του».

via Associated Press

Το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή επιβάλλει θανατικές ποινές και ισόβια κάθειρξη για σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, έως 14 χρόνια για «απόπειρα» ομοφυλοφιλίας και 20 χρόνια φυλάκιση για «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» «δραστηριοτήτων» ομοφυλόφιλων.

Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και αργότερα ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντας για διαδικαστικούς λόγους. Στην Ουγκάντα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χριστιανική χώρα της Ανατολικής Αφρικής, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται ήδη με ισόβια κάθειρξη.

ESA ALEXANDER via Reuters

Το νομοσχέδιο, το οποίο ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέγραψε τον περασμένο μήνα ως «σοκαριστικό», εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από 389 βουλευτές στις 21 Μαρτίου.

Ο Μουσεβένι ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να αντισταθεί στις προσπάθειες της Δύσης να «ομαλοποιήσει» τις «παρεκκλίσεις». «Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να χάνουν τον χρόνο της ανθρωπότητας προσπαθώντας να επιβάλλουν τις πρακτικές τους σε άλλους ανθρώπους», λέει.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου χαιρέτησαν την κίνηση. «Είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία μια αμνηστία για όσους εγκαταλείπουν οικειοθελώς τον σοδομισμό», δήλωσε ο πάστορας Μάρτιν Σέμπα, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του νομοσχεδίου.

Luke Dray via Getty Images

Στις 17 Απριλίου, ένα δικαστήριο στην πόλη Τζίντζα αρνήθηκε την καταβολή εγγύησης σε έξι νεαρούς εκπαιδευτικούς που εργάζονταν για οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης, αφού συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε εγκληματικό σεξουαλικό δίκτυο». Η αστυνομία της Ουγκάντα επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε αναγκαστικές πρωκτικές εξετάσεις στα έξι άτομα και τους έκανε τεστ για HIV.

Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο περισσότερα από 110 άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγκάντα έχουν καταγγείλλει περιστατικά όπως συλλήψεις, σεξουαλική βία, εξώσεις και δημόσιο γδύσιμο στην ομάδα υπεράσπισης Sexual Minorities Uganda (Smug).

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian)

Δημοφιλή